Ακόμη δήλωσε ότι σήμερα Δευτέρα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις στην Κύπρο σχετικά με τον εντοπισμό ακόμη ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, στο τεμάχιο 10, από την Exxon Mobil.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι «στο ενεργειακό κομμάτι η Κύπρος στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος είναι να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα, ένα περιβάλλον στην Κύπρο το οποίο να κάνει οικονομική - βιώσιμη την ηλεκτρική ενέργεια στον Κύπριο πολίτη, να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή, δηλαδή γεωπολιτική σταθερότητα, να αναπτύξουμε τους υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κύπρου και παράλληλα να μην είμαστε το τελευταίο κράτος-μέλος της ΕΕ που δεν είναι (σ.σ. ενεργειακά) διασυνδεδεμένο».
Όπως είπε, «επειδή η Κύπρος είναι ένα νησί το οποίο δεν έχει στρατιωτικές δυνατότητες, στηρίζεται περισσότερο στις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα και παράλληλα στηρίζεται και στις οικονομικές συμμαχίες τις οποίες κάνει με κολοσσούς οι οποίοι μπορούν να πάρουν με τον δικό τους οικονομικό τρόπο τη στήριξη μεγάλων χωρών ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα των υδρογονανθράκων».
Περιγράφοντας τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής, επεσήμανε ότι «η Κύπρος βρίσκεται σε περιοχή όπου υπάρχουν προκλήσεις, είδαμε την τελευταία πρόκληση μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς, με τη Χεζμπολάχ και με το Ιράν ενώ στα βόρεια υπάρχει και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και μέσα σε αυτό το περιβάλλον προσπαθούμε να διαχειριστούμε το αναπτυξιακό πρόγραμμα, σε ό,τι αφορά στις εξορύξεις» .
Όπως πρόσθεσε, «η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται πολλή τόλμη και προσοχή για να μπορείς να προχωρήσεις, ιδίως όταν βρίσκεται βόρεια μία χώρα η οποία είναι εκ φύσεως εχθρική, και όταν λέμε εχθρική, προς τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση με την Ελλάδα. Η χώρα αυτή προσπαθεί με διάφορους τρόπους να εξηγεί στον έξω κόσμο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα, όπως και προσπαθεί μέσα από τουρκο-λιβυκά μνημόνια να θεωρήσει και την Κρήτη και πολλά άλλα νησιά εκλιπόντα. Αυτή η στρατηγική δεν είναι στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, όμως, είναι αυτό που έχουμε στην γειτονιά και δυστυχώς θα πρέπει να το διαχειριστούμε. Η διαχείριση είναι πολύ δύσκολη. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φροντίσει να έχει ΑΟΖ με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ αλλά όχι με τον Λίβανο, διότι σταμάτησε η διαβούλευση, μετά την πτώση της εκεί κυβέρνησης».
Αναφερόμενος δε στο ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας είπε ότι «χρησιμοποιούμε εταιρίες οι οποίες έχουν βαρύτητα και οικονομικό όφελος αλλά και πίσω χώρες οι οποίες μπορούν να εξασκήσουν πολιτική, όπως η Exxon Mobil, η ΕΝΙ η Total, η Chevron και η Shell. Όλες αυτές είναι στην κυπριακή ΑΟΖ. Οπότε αναπτύσσουμε τον πλούτο αυτόν μέσα από εταιρείες οι οποίες έχουν την βαρύτητα να μπορούν να στείλουν το φυσικό αέριο για υγροποίηση, για παράδειγμα στην Αίγυπτο.
Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, όπως προσπάθησε και με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Δυστυχώς η ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδος δεν είναι συμφωνημένη.
Το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει πάρα πολύ φυσικό αέριο και προτίθεται να το χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των δικών του αναγκών».