Τελικά κρύβεται η Ρωσία πίσω από το σαμποτάζ στον NordSream; Ανάλυση της Le Figaro

Τελικά κρύβεται η Ρωσία πίσω από το σαμποτάζ στον NordSream; Ανάλυση της Le Figaro
Παρασκευή, 30/09/2022 - 14:45

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Γάλλο-Ρωσικού Παρατηρητηρίου στη Μόσχα, Ιγκόρ Ντελανουά και ο ερευνητής του ινστιτούτο Irsem, Εντουάρντ Τζολί, αναλύουν τα γεγονότα και δίνουν 3 λόγους που θα μπορούσε η Ρωσία να το πράξει.

Άλλη μια πρόκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro τις ζημιές που υπέστησαν οι αγωγοί του Nord Stream, στο πλαίσιο της ουκρανικής αντεπίθεσης και της προσάρτησης αυτονομιστικών εδαφών, που δεν αναγνωρίζονται από τη Δύση.

Ο Ιγκόρ Ντελανουά, αναπληρωτής διευθυντής του Γάλλο-Ρωσικού Παρατηρητηρίου στη Μόσχα υπογραμμίζει στην ανάλυσή του: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι που δείχνουν, πως η Ρωσία βρίσκεται σε μια λογική κλιμάκωσης, πριν χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια και η δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς».

Όπως εκτιμά ο Γάλλος αναλυτής η δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream θα μπορούσε να είναι μια προειδοποίηση προς τους συμμάχους της Ουκρανίας, ότι η Ρωσία είναι σε θέση να επιτεθεί σε άλλους αγωγούς φυσικού αερίου, ακόμη και σε υποθαλάσσια καλώδια, που μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των τηλεπικοινωνιών του κόσμου.Και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι Ρώσοι γνωρίζουν τις τοποθεσίες. Περιφέρονται σε αυτές τις περιοχές για αρκετά χρόνια και έχουν την ικανότητα να το κάνουν. Όταν είναι έτοιμοι να καταστρέψουν τους δικούς τους αγωγούς φυσικού αερίου, τίποτα δεν εμποδίζει να φανταστούμε ότι μπορεί να επιτεθούν σε άλλες υποδομές», εξάλλου, κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: η Ρωσία δεν χρειάζεται να «αποδείξει» για το τι είναι ικανή να κάνει.

Μια άλλη υπόθεση είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πρόσχημα της δολιοφθοράς στους αγωγούς αερίου, για να αυξήσει την παρουσία της στη Βαλτική, αλλά, και πάλι, σύμφωνα με τον Ντελανουά «δεν το χρειάζονται αυτό, αφούι μπορούν πολύ εύκολα να μεταφέρουν σκάφη με πυραύλους Kalibr στη λογική της κλιμάκωσης στην οποία βρισκόμαστε».

Περικοπή της ροής προς την Ευρώπη, χωρίς να «σπάσουν» συμβόλαια.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του ινστιτούτο Irsem, Εντουάρντ Τζολί: «η δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου θα επέτρεπε στη Μόσχα να απαλλαγεί γρήγορα από το πλεόνασμα φυσικού αερίου, παράγoντας ταυτόχρονα ένα στρατηγικό αποτέλεσμα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Figaro, oι εκρήξεις στον αγωγό φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης, να έχουν ως στόχο την περικοπή της ροής προς την Ευρώπη, χωρίς να «σπάσουν» συμβόλαια. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ρώσοι θα πρέπει σύντομα να επανεκκινήσουν τον Nord Stream 1, αν δεν θέλουν η διαμάχη να καταλήξει στα δικαστήρια.

Πιο συγκεκριμένα στην ανάλυσή του ο ο Ντελανουά αναφέρει ότι οι Ρώσοι με την δολιοφθορά «θα επικαλεστούν τη ρήτρα ανωτέρας βίας, χάρη στην οποία θα αισθάνονται νόμιμοι να σπάσουν το συμβόλαιό τους, εξαιτίας ενός γεγονότος που δεν μπορεί να ελέγξει. «Αυτή η στρατηγική, προσθέτει, «δεν θα εμποδίσει την υπόθεση να πάει στο διαιτητικό δικαστήριο, επειδή τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια», αλλά η Ρωσία θα είναι σε ευνοϊκή θέση.

Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα: «γιατί να σαμποτάρουν και τον Nord Stream 2, ο οποίος δεν είναι ακόμη σε λειτουργία;»

Να προκληθεί πανικός στην Ευρώπη

Θα μπορούσε το σαμποτάζ να είναι απλώς ένας τρόπος να πανικοβληθούν οι Ευρωπαίοι ενόψει του χειμώνα. Εξάλλου όπως υπενθυμίζει ο Γάλλος αναλυτής, ορισμένοι βουλευτές της Δούμας δεν δίστασαν να συγχαρούν τους εαυτούς τους για το γεγονός, ότι «η Ευρώπη θα ανατριχιάσει αυτόν τον χειμώνα, ενώ εκείνοι θα είναι ζεστά». Μια προοπτική που θα μπορούσε ακόμα να «σπείρει» διχόνοια στην καρδιά της ΕΕ, να «προκαλέσει μια ψυχολογική εξάρθρωση του αντιπάλου», μέσω διχασμού, αποδιοργάνωσης και παγκόσμιας δυσπιστίας, καθώς «αυτό το σαμποτάζ χειροτερεύει το πλαίσιο, ειδικά για τη Γερμανία, διότι, ναι μεν η Γαλλία είχε σχεδιάσει να της παραδώσει φυσικό αέριο, αλλά αυτό θα θέσει τα πάντα υπό αμφισβήτηση».

Από την πλευρά του ο Τζολί προσθέτει και την παράμετρο για μια πιθανή επίδραση «εκτροπής», καθώς, ενώ «όλος ο ευρωπαϊκός Τύπος μιλάει για αυτή τη δολιοφθορά, σε αυτό το διάστημα η Ρωσία θα επικυρώσει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών».

Γιατί η θεωρία για τις ΗΠΑ δεν πρέπει να απορριφθεί τόσο γρήγορα

Σύμφωνα με τη Le Figaro, παρά το ότι όλα «δείχνουν» τη Ρωσία ως τον ιδανικό ένοχο, η επιλογή της Αμερικής δεν πρέπει να απορριφθεί τόσο εύκολα. Ο Ντελανουά μάλιστα στην ανάλυσή του υπενθυμίσει: «Ποτέ δεν χώνεψαν αυτούς τους αγωγούς φυσικού αερίου και ο Τραμπ ήταν πολύ αναστατωμένος με τον Nord Stream 2», ενώ ο Τζολί από την πλευρά του τονίζει: «Αυτό το σαμποτάζ θα καταστήσει δυνατή την αύξηση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό και η δήλωση του Τζο Μπάιντεν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, «Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, τότε δεν θα υπάρχει άλλος Nord Stream 2. Θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό». Αλλά, όπως παρατηρεί ο αναπληρωτής διευθυντής του Γάλλο-Ρωσικού Παρατηρητηρίου «αν η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, θα υποφέρουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Τέλος, η Le Figaro στην ανάλυσή της αναφέρει πως δεν υπάρχουν στοιχεία για το ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δολιοφθορά των δικών της αγωγών φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, αλλά, από την άλλη, δεν εκλείπουν οι λόγοι για να το πράξει και αυτοί είναι: Διακοπή της ροής χωρίς διακοπή των συμβάσεων, πρόκληση πανικού και διχασμού μεταξύ των Ευρωπαίων, δημιουργία εκτροπής, σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία...

«Είτε η δολιοφθορά είναι έργο των Ρώσων ή των Αμερικανών, είναι σε κάθε περίπτωση ένα νέο ταμπού που καταρρέει» και «ένα ακόμη σημάδι, ότι όλα τα χτυπήματα επιτρέπονται», καταλήγει ο Ντελανουά στην ανάλυσή του.