Ενεργειακή κρίση: Το Παρίσι κλείνει τα φώτα

Ενεργειακή κρίση: Το Παρίσι κλείνει τα φώτα
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Παρασκευή, 16/09/2022 - 07:25

Ο φωτισμός σε όλα τα δημόσια κτίρια της γαλλικής πρωτεύουσας θα σβήνει στις 22:00 το βράδυ, κάτι που θα σημαίνει σημαντική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

Στο σκοτάδι θα βυθίζεται κάθε βράδυ η «Πόλη του Φωτός» σε μια προσπάθεια της δημοτικής αρχής να μειώσει το ενεργειακό κόστος δίνοντας το παράδειγμα, όπως έχει ζητήσει άλλωστε από τους Γάλλους πολίτες ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Έτσι η δήμαρχος της Πόλης Αν Χινταλγκό έκανε γνωστό πως ο φωτισμός σε όλα τα δημόσια κτίρια της γαλλικής πρωτεύουσας θα σβήνει στις 22:00 το βράδυ, κάτι που θα σημαίνει σημαντική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

Πρόσθεσε ότι ότι τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ σύντομα θα τα δούμε να σβήνουν νωρίτερα τη νύχτα, επίσης για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας.

Αναλυτικότερα σημείωσε ότι τα φώτα του Πύργου θα σβήνουν στις 23:45 και η πόλη θα μειώσει τη θερμοκρασία του νερού στις δημοτικές πισίνες και θα καθυστερήσει τη θέρμανση των δημόσιων κτιρίων για εξοικονόμηση ενέργειας αυτόν τον χειμώνα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημείωσε ότι ο λογαριασμός ενέργειας της «Πόλης του Φωτός» θα φτάσει τα 90 εκατομμύρια ευρώ φέτος, 35 εκατομμύρια περισσότερα από το συνηθισμένο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει θέσει στόχους κατανάλωσης ενέργειας για τη βιομηχανία, τα νοικοκυριά και τις δημοτικές αρχές.

Το Reuters ανέφερε ότι λόγω των πρόσφατων διακοπών του πυρηνικού αντιδραστήρα, η Γαλλία, η οποία είναι συνήθως εξαγωγέας ενέργειας, πρέπει να εισάγει περισσότερη ενέργεια και να εξάγει λιγότερο, και αυτό είχε αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico ανέφερε ότι πολλές πόλεις σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν ήδη να μειώσουν την ενέργεια, οι περισσότερες από τις οποίες ξεκινούν με το φωτισμό των δρόμων αργά το βράδυ.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 40% του εισαγόμενου αερίου της ΕΕ. Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, το ποσοστό έχει πέσει κάτω από το 10%. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ανήλθαν σε επίπεδα περίπου 10 φορές υψηλότερα από το μέσο επίπεδό τους την τελευταία δεκαετία.

Τελευταία τροποποίηση στις 16/09/2022 - 08:17