Εμφύλιος στην Ευρώπη για την απραξία στην ενεργειακή κρίση - Στο στόχαστρο η Κομισιόν

Εμφύλιος στην Ευρώπη για την απραξία στην ενεργειακή κρίση - Στο στόχαστρο η Κομισιόν
Σάββατο, 03/09/2022 - 17:15

Η Ευρώπη κατάφερε τελικά να δείξει το μέγεθος της έλλειψης ηγεσίας μέσα στην ενεργειακή κρίση.

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενεργειακή κρίση και στο στόχαστρο είναι η απραξία της Κομισιόν, αν και δεν μπορεί κανείς να πει κάτι διαφορετικό για τους ηγέτες των χωρών.

Σήμερα, αιχμές κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχει καθυστερήσει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών, αφήνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η βελγική εφημερίδα «Le Soir».

«Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν ανακαλύπτουμε σήμερα, χρονολογείται ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου, του Μαΐου και του Ιουνίου, κατά τις οποίες η ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο και η Επιτροπή κλήθηκε ομόφωνα να υποβάλει προτάσεις για τα βασικά ενεργειακά ζητήματα.

Σχετικά με την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι «επί πολλούς μήνες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλούν την Επιτροπή να εργαστεί γι’ αυτό το θέμα» και συγκεκριμένα σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών και την πιθανή ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Δεν υπήρξε συναίνεση για το είδος της απόφασης που θα έπρεπε να ληφθεί, αλλά υπήρξε συναίνεση για να κληθεί η Επιτροπή να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ότι οι παρατηρήσεις του δεν αποτελούν κριτική αλλά κάλεσμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι η Επιτροπή έχασε χρόνο, και αυτό είναι ατυχές».

«Τα κράτη βρίσκονται σε διαδικασία φτωχοποίησης»

Eρωτηθείς αν η καθυστέρηση αυτή μπορεί να αποδοθεί στις τεχνικές δυσκολίες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο Σαρλ Μισέλ απαντά:

«Οι τεχνικές δυσκολίες είναι η καθημερινότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτό αποτελεί εμπόδιο. Σήμερα, με τις τιμές του φυσικού αερίου πολλαπλασιασμένες επί δέκα ή δώδεκα, το σύστημα έχει εκτροχιαστεί. Οι τιμές του ρεύματος αυξάνονται. Και οι εταιρείες έχουν υπερμεγέθη κέρδη. Πριν από το καλοκαίρι, σε μια συγκεκριμένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ήταν ζωντανή η ιδέα ότι, τελικά, δεν ήταν τόσο άσχημα. Επειδή αυτές οι εταιρείες πιθανότατα θα επανεπενδύσουν μαζικά στην ενεργειακή μετάβαση. Μια ψυχική κατάσταση αποκομμένη από τις πολιτικές και δημοκρατικές πραγματικότητες. Νομίζω ότι τον Σεπτέμβριο οι υπουργοί πρέπει να επαναφέρουν την πολιτική δημοκρατική δυναμική στο μυαλό όλων».

Διαβάστε επίσης: Δύση – Ρωσία: Ο ενεργειακός πόλεμος τώρα αρχίζει – Οι κινήσεις ΕΕ και ΗΠΑ και η αντίδραση της Ρωσίας
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκτιμά ότι «τα κράτη βρίσκονται σε διαδικασία φτωχοποίησης», υπενθυμίζοντας ότι ήδη 280 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί από κρατικούς προϋπολογισμούς για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις και στους πολίτες.

«Οι πολίτες υποφέρουν, οι εταιρείες υποφέρουν, τα κράτη υποφέρουν και κάποιες εταιρείες που παράγουν ενέργεια βγάζουν υπερκέρδη. Δεν αρνούμαι ότι το θέμα είναι σύνθετο. Αλλά είναι απαράδεκτο να στέκεσαι άπραγος. Και είναι δύσκολο να εξηγηθεί ότι, από τον Μάρτιο, δεν έχουν υπάρξει κάποιες σοβαρές επιχειρησιακές προτάσεις στο τραπέζι», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Η κατάσταση στη Γερμανία

Η κατάσταση εφοδιασμού της Γερμανίας με φυσικό αέριο είναι επί του παρόντος εγγυημένη, αλλά κρίσιμη, ενώ περαιτέρω επιδείνωσή της δεν μπορεί να αποκλειστεί, ανακοίνωσε ο διαχειριστής του ενεργειακού δικτύου της χώρας, μετά την κίνηση της ρωσικής Gazprom να παρατείνει μία διακοπή λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

Η Ρωσία δεν τήρησε μία προθεσμία που εξέπνευσε σήμερα, αναφορικά με την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου μέσω του αναφερόμενου αγωγού, ανακοινώνοντας ότι εντόπισε μία διαρροή λαδιού σε μία τουρμπίνα, στη διάρκεια εργασιών τεχνικής συντήρησης.

Οι ισχυρισμοί της ρωσικής πλευράς για ελαττώματα, δεν έχουν τεχνική αιτίαση για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού, ανέφερε ο διαχειριστής στην ημερήσια αναφορά του σχετικά με την κατάσταση του φυσικού αερίου.

Η κίνηση της Gazprom προσθέτει νέα αβεβαιότητα στον εφοδιασμό της Ευρώπης με αέριο και φυσικά εξόργισε τις Βρυξέλλες, οι οποίες κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι καταφεύγει σε «ψεύτικα προσχήματα».

Η ανακοίνωση της Gazprom είναι μια ακόμη επιβεβαίωση «της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή», ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Έρικ Μάμερ. «Πρόκειται για μια «απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας, αφού προτιμά να καίει φυσικό αέριο αντί να εκπληρώνει τα συμβόλαια».

Είναι σαφές ότι η απόφαση του Κρεμλίνου φαίνεται να είναι μια άμεση απάντηση στην χθεσινή απόφαση της G7 να επιβάλει ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Μια κίνηση που μόλις ανακοινώθηκε πυροδότησε την οργή του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με τον οποίο μια τέτοια πρόκληση θα σήμαινε το τέλος των ρωσικών προμηθειών στις χώρες που την υιοθέτησαν.

Η Ιταλία θωρακίζεται για τον χειμώνα

Η Ιταλία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον επόμενο χειμώνα με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο για να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες από την αύξηση της τιμής της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Ρομπέρτο Τσινγκολάνι από τα μέσα Οκτωβρίου η θερμοκρασία των καλοριφέρ είναι πολύ πιθανό να μειωθεί κατά έναν βαθμό, και η λειτουργία τους να περιοριστεί κατά μια ώρα την ημέρα. Η μείωση θα μπορούσε να φτάσει τους δυο βαθμούς και τις δυο ώρες σε περιοχές όπως την Σικελία και την Απουλία, με πρωτεύουσα το Μπάρι, όπου η θερμοκρασία τον χειμώνα κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία αναμένεται να επισημοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, θα ισχύσουν για τον τομέα του δημοσίου, για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και για τα σπίτια των Ιταλών.

Όπως έγινε και για την εξοικονόμηση νερού, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει εκστρατεία, στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας, για να δοθούν συμβουλές στους πολίτες σχετικά με το πώς μπορούν να πετύχουν εξοικονόμηση ενέργειας κυρίως με σωστή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών τους. Παράλληλα γίνεται σύσταση για αγορά συσκευών προηγμένης τεχνολογίας, που καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα.

Προς το παρόν η ιταλική κυβέρνηση κάνει σαφές, πάντως, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση της φυσικής παρουσίας των μαθητών στα σχολεία και ούτε επιστροφή στην εξ αποστάσεως εργασία.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο είναι πιθανό να γίνει και μια επιπλέον πρόταση στις επιχειρήσεις: με αντάλλαγμα κρατική αποζημίωση να διακόπτουν την παραγωγή για δυο ή τρεις ημέρες τον μήνα, ώστε να περιορίζεται σε ένα βαθμό το ύψος των λογαριασμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.