Η G7 πιέζει προς τα εμπρός με το ρωσικό ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου

Η G7 πιέζει προς τα εμπρός με το ρωσικό ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου
Πέμπτη, 28/07/2022 - 08:09

Οι G7 πιέζουν για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, στοχεύοντας στην ημερομηνία της 5ης Δεκεμβρίου για την ύπαρξη ενός μηχανισμού που θα το επιτύχει, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος των G7.

Η 5η Δεκεμβρίου είναι επίσης η ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου μέσω θαλάσσης.

«Ο στόχος εδώ είναι να ευθυγραμμιστούμε με το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή η ΕΕ. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο μηχανισμός ανώτατης τιμής θα τεθεί σε ισχύ την ίδια στιγμή», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ένα ανώτατο όριο τιμών στις αγορές ρωσικού πετρελαίου θα εμπόδιζε θεωρητικά την είσοδο των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο που χρηματοδοτούν την εισβολή της στην Ουκρανία. Το σχέδιο για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών που έχουν εκπονήσει οι G7, ωστόσο, δεν είναι χωρίς τις προκλήσεις του.

Για αρχή, η ομάδα των επτά πλουσιότερων οικονομιών δεν έχει ακόμη διευκρινίσει πώς θα λειτουργήσει ένα τέτοιο σχέδιο, όπως για παράδειγμα πώς θα επιβληθεί ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμών. Για να είναι επιτυχές, το σχέδιο θα χρειαζόταν ευρεία υποστήριξη από όλους τους μεγάλους αγοραστές ρωσικού αργού, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα χρειαζόταν η Ρωσία να συμφωνήσει με το ανώτατο όριο τιμών -κάτι που η Ρωσία δήλωσε ότι δεν θα κάνει.

Παρ' όλα αυτά, οι G7 εξακολουθούν να ελπίζουν ότι ο καθορισμός ενός ανώτατου ορίου τιμών που θα είναι πάνω από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας θα δώσει κίνητρο στη Ρωσία να συμφωνήσει.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία δεν θα εξήγαγε πετρέλαιο στην αγορά εάν το ανώτατο όριο τιμών καθοριζόταν κάτω από το κόστος παραγωγής του πετρελαίου.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του Νόβακ, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: Η Ρωσία δεν θα πωλούσε πετρέλαιο σε καμία χώρα που θα συμμετείχε σε οποιοδήποτε πλαφόν τιμών, υπονοώντας ότι ακόμη και αν το πλαφόν τιμών οριζόταν πάνω από το κόστος παραγωγής, η Ρωσία θα αρνιόταν να συμμορφωθεί με το σχέδιο πλαφόν τιμών αρνούμενη απλώς να πουλήσει στις χώρες αυτές αργό πετρέλαιο.

Αντ' αυτού, η Ναμπιούλινα δήλωσε ότι η Ρωσία θα πωλούσε πετρέλαιο μόνο στις χώρες που δεν θεσπίζουν ανώτατο όριο τιμών.

Τελευταία τροποποίηση στις 28/07/2022 - 08:30