Πώς θα έρθει φυσικό αέριο στην ΕΕ από Ισραήλ και Αίγυπτο

Πώς θα έρθει φυσικό αέριο στην ΕΕ από Ισραήλ και Αίγυπτο
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Παρασκευή, 17/06/2022 - 06:43

Στα σκαριά βρίσκεται η παράδοση υγροποιημένου αερίου στην Ευρώπη μέσω Αιγύπτου μετά την υπογραφή της κοινής δήλωσης προθέσεων μεταξύ των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια επίσκεψης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κάιρο.

Στην επίσκεψη ακολούθησε την φον ντερ Λάιεν ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson ο οποίος υπέγραψε για την ευρωπαϊκή πλευρά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για μια “πολύ δύσκολη στιγμή” της ΕΕ εντάσσοντας την απόφαση στο πλαίσιο της παρατεταμένης πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Όπως φαίνεται η ευρωπαϊκή πλευρά πλέον όχι μόνο αναζητά νέες ενεργειακές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της, αλλά αναγνωρίζει πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και η ένταση με τη Μόσχα κάθε άλλο παρά πρόσκαιρη εκτιμάται πως είναι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Ισραήλ θα παραδώσει αέριο στη γειτονική Αίγυπτο, το οποίο θα υγροποιηθεί εκεί και θα εξάγεται στην Ευρώπη. Ούτως ή άλλως το Ισραήλ έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές φυσικού αερίου τόσο για την Αίγυπτο όσο και για τη γειτονική Ιορδανία.

Με τη συμφωνία όπως αυτή διαμορφώνεται, η ΕΕ θέλει να εξαρτηθεί λιγότερο από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, οι προμήθειες της οποίας αντιστοιχούσαν στο 45% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ κατά το έτος 2021. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ αναζητά ολοένα και περισσότερο άλλες πηγές ενέργειας. Ο πόλεμος πυροδότησε τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων ετών μεταξύ των «φίλων μας στην Ευρώπη», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Καρίν Ελχαράρ.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο. Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει επί του παρόντος περίπου το ένα τέταρτο της ενεργειακής κατανάλωσης της ΕΕ και μεγάλο μέρος του χρησιμοποιείται για τη θέρμανση κτιρίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον σε αυτή τη συζήτηση επανέρχεται ο πολυσυζητημένος αγωγός 1,900 χιλιομέτρων, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο μετά την ενδεχόμενη κατασκευή του από το Ισραήλ στην ΕΕ μέσω Κύπρου και Ελλάδας. Ως εκ τούτου όλα δείχνουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως λειτουργήσει ως επιταχυντής εξελίξεων σε αυτό το θέμα, το οποίο εκκρεμεί τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο να αποτελέσουν τελικά τις χώρες – κλειδιά στο ενεργειακό μέλλον της ΕΕ.

Μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών κοιτασμάτων Tamar και Leviathan και του αιγυπτιακού κοιτάσματος Zohr. Ενεργειακές εταιρείες όπως η Eni, η BP και η Total, που θέλουν να διευρύνουν τα χαρτοφυλάκια φυσικού αερίου τους και να εξαρτώνται λιγότερο από το πετρέλαιο, ανταγωνίζονται για αυτές.