Υψηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν μόνο στη Μαδρίτη (+7%) και στη Λισαβόνα (+6%), ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των χονδρεμπορικών τιμών σε συνδυασμό με μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή, αυξημένη χρήση μονάδων φυσικού αερίου και πρόσθετα κόστη εξισορρόπησης, λόγω και του περιφερειακού μπλακ άουτ στα τέλη Απριλίου. Σε αρκετές περιπτώσεις, προμηθευτές ενεργοποίησαν ρήτρες αναπροσαρμογής που προβλέπονται για έκτακτες καταστάσεις.
Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση τιμών καταγράφηκε στο Όσλο (-7%), ενώ συνολικά 8 πρωτεύουσες εμφάνισαν μειώσεις (μεταξύ των οποίων το Ταλίν, οι Βρυξέλλες, η Στοκχόλμη και η Ρίγα), κυρίως λόγω αποκλιμάκωσης στο ενεργειακό σκέλος. Σε 18 από τις 33 πόλεις, οι τιμές παρέμειναν σταθερές, γεγονός που – σύμφωνα με την έκθεση HEPI – σηματοδοτεί το τέλος της καθοδικής τάσης που παρατηρούνταν από τις αρχές της άνοιξης.
Τον Ιούνιο του 2025, η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων, τελών και ρυθμιζόμενων χρεώσεων) διαμορφώθηκε στα 24,06 σεντς/KWh, ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών, που ανήλθε σε 24,52 σεντς/KWh, και λίγο υψηλότερα από τον μέσο όρο των 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών, που διαμορφώθηκε σε 23,55 σεντς/KWh.
Ωστόσο, σε όρους Μονάδων Αγοραστικής Δύναμης (PPS), οι Έλληνες καταναλωτές επιβαρύνονται περισσότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συγκεκριμένα, η τιμή στην Ελλάδα ήταν 29,61 PPS, έναντι 26,20 PPS για την ΕΕ-27 και 25,16 PPS για τις 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γεγονός που αντανακλά τη μικρότερη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή, η φθηνότερη τιμή στην Ευρώπη καταγράφηκε στη Βουδαπέστη με 9,17 σεντς/KWh, ενώ η ακριβότερη στο Βερολίνο με 39,99 σεντς/KWh.
Την ίδια ώρα αύξηση εμφάνισε τον Ιούνιο και ο αριθμός των σταθερών συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (μπλε τιμολόγια) στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι, κατά μέσο όρο, παραμένουν ακριβότερα από τα κυμαινόμενα. Στις 15 ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η μέση τιμή των σταθερών τιμολογίων διαμορφώθηκε σε 30,51 σεντς/KWh, έναντι 27,93 σεντς/KWh για τα κυμαινόμενα – δηλαδή διαφορά 2,58 σεντς/KWh. Μόνο σε τρεις αγορές – Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο – τα σταθερά συμβόλαια ήταν φθηνότερα από τα κυμαινόμενα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η μέση τιμή των κυμαινόμενων τιμολογίων ήταν 23,95 σεντς/KWh, τιμή που υποδεικνύει ότι τα σταθερά τιμολόγια ήταν υψηλότερα από τον μέσο όρο, χωρίς να προσδιορίζεται η ακριβής τιμή. Η διαφορά είναι πιο έντονη, καθώς τα κυμαινόμενα στην Ελλάδα κοστίζουν 29,47 PPS, έναντι 25,60 PPS που είναι ο μέσος όρος για τις 15 χώρες.