Νέα τιμολόγια ρεύματος: Πόσες πιθανότητες συγκεντρώνει η επαναφορά στις οριζόντιες επιδοτήσεις

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Πόσες πιθανότητες συγκεντρώνει η επαναφορά στις οριζόντιες επιδοτήσεις
Σάββατο, 04/11/2023 - 06:58

Με τα νέα τιμολόγια ρεύματος από 1η Ιανουαρίου του 2024 μπαίνουν τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις.

Μπορεί πριν δύο ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας να παρουσίασε τα νέα τιμολόγια ρεύματος και την βοήθεια που θα λάβουν τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν τα θερμαντικά σώματα που λειτουργούν με ηλεκτρισμό, όμως άφησε ένα παραθυράκι ανοιχτό σε σχέση με την επαναφορά των οριζόντιων επιδοτήσεων.

Απαντώντας ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκυλακάκης σε σχετική ερώτηση του iEnergeia ανέφερε πως χωρίς τα γεωπολιτικά ζητήματα δεν θα ήταν οι τιμές του φυσικού αερίου στα 50 ευρώ, αλλά για την ώρα δεν επηρεάζονται οι ροές του φυσικού αερίου με εξαίρεση το μικρό κοίτασμα του Ισραήλ που πηγαίνει στην Αίγυπτο, άρα εκτίμησε πως θα έχουμε μια σχετική ομαλή πορεία των τιμών. «Αν υπάρχει κάποια ακραία κατάσταση» τότε θα αξιοποιηθούν πόροι για τη στήριξη των νοικοκυριών. Το ερώτημα βέβαια είναι αν θα αρκούνε σε αυτή την περίπτωση οι πόροι του ταμείου ενεργειακής μετάβασης, καθώς οι ροές που το τροφοδοτούν στερεύουν. Άλλωστε, όπως ανέφερε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας δεν υπάρχει ζήτημα παράτασης στο μηχανισμό υπερεσοδων στη χονδρική. Θα καταργηθεί τέλος του έτους.

Σε ό,τι αφορά τα νέα τιμολόγια ρεύματος από 1η Ιανουαρίου του 2024 μπαίνουν τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις και θα πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν ανάμεσα σε σταθερά, κυμαινόμενα ή δυναμικά τιμολόγια που προσφέρουν οι προμηθευτές. Όσοι δεν επιλέξουν κάποιο θα μεταφερθούν σε ένα ειδικό κοινό τιμολόγιο που θα είναι υποχρεωμένοι να το διατηρήσουν για ένα χρόνο. Στο ειδικό κοινό τιμολόγιο δεν μεταπίπτουν αυτόματα όσοι καταναλωτές έχουν συνάψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για προϊόν σταθερής τιμολόγησης ορισμένου χρόνου, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η σύμβαση αυτή. Στο κοινό τιμολόγιο θα υπάρχει σταθερή τιμή που θα ανακοινώνεται κάθε πρώτη του μηνά και δεν θα αλλάζει κατά τη διάρκεια του μήνα. Θα βλέπει δηλαδή ο πολίτης την τελική τιμή. Ο υπουργός ενέργειας ισχυρίστηκε πως δημιουργήθηκε ένα τιμολόγιο που είναι κοινό σε όλους τους προμηθευτές για να μπορούν οι πολίτες να κάνουν σύγκριση ποιοι είναι φθηνότεροι. Ανέφερε πως υπάρχει μια αδυναμία στη σημερινή αγορά καθώς τα τιμολόγια των προμηθευτών είναι μεν πολλά, άλλα έχουν μεγάλες διαφορές και είναι δύσκολο στους καταναλωτές να επιλέξουν. Να σημειωθεί πως το κοινό τιμολόγιο θα προσφέρεται και το 2025, αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικό. Η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας γίνεται οποτεδήποτε και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω της πρόωρης αποχώρησης του πελάτη, εκτός των περιπτώσεων διακοπής σύμβασης τιμολογίου σταθερής τιμής.