Grid Telecom: Εξελίσσεται σε πολύτιμο asset του ΑΔΜΗΕ – Οι επενδύσεις και οι συμπράξεις

Grid Telecom: Εξελίσσεται σε πολύτιμο asset του ΑΔΜΗΕ – Οι επενδύσεις και οι συμπράξεις
Πέμπτη, 05/10/2023 - 06:50

Μέσα σε 48 μήνες η Grid Telecom, η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη χονδρική αγορά των τηλεπικοινωνιών προχωρώντας σε σημαντικές επενδύσεις και σε διεθνείς συνεργασίες.

Σε αυτή την φάση, η Grid Telecom αναζητεί στρατηγικούς επενδυτές για το καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών Andromeda που θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ και θα επεκτείνεται στην Αραβική Χερσόνησο. Το εν λόγω project το τρέχει από κοινού με την ισραηλινή Tamares Telecom.

Κατά πληροφορίες ήδη υπάρχει ενδιαφέρον, καθώς το διηπειρωτικό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών Andromeda θα παρέχει συνδέσεις τεχνολογίας αιχμής με διεθνή εμβέλεια σε πελάτες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, τη Μεσόγειο και την Αραβική Χερσόνησο, διασυνδέοντας την Αθήνα με την Haql στη Σαουδική Αραβία.

Να σημειωθεί πως η Grid Telecom στηρίζει την ταχεία ανάπτυξή της στο εκτεταμένο οπτικό δίκτυο του ΑΔΜΗΕ στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, ενοποιώντας το με δικά της διεθνή σημεία παρουσίας και ζεύξεις οπτικών ινών που αναπτύσσει συνεχώς. Η Grid Telecom έχει μισθώσει από τον ΑΔΜΗΕ τμήμα του δικτύου οπτικών ινών με δικαίωμα χρήσης 15 ετών με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση αυτού μέσω μακροχρόνιας υπεκμίσθωσης σε πελάτες.

Στα επιτεύγματα της Grid Telecom τους τελευταίους μήνες συγκαταλέγονται τα εξής:

-Έφερε σε φάση παράδοσης την επέκταση του επίγειου οπτικού δικτύου κορμού του υποβρυχίου καλωδίου ΙΟΝΙΑΝ που συνδέει την Ιταλία και την Ελλάδα, από την Πρέβεζα στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη και κατάρτησε συμφωνία με την Telecom Egypt για την κατασκευή και πόντιση της διακλάδωσης υποθαλάσσιας καλωδιακής υποδομής ανάμεσα στην Ελλάδα με την Αίγυπτο μέσω της Κρήτης.

-Προέβη στις πρόδρομες ενέργειες για την υλοποίηση της συμφωνίας με την Telecom Egypt στοχεύοντας στη μέγιστη αξιοποίηση της διακλάδωσης του καλωδίου και προσαιγιάλωσής του στο Τυμπάκι της Κρήτης θέτοντας τις βάσεις για τη διασύνδεση ανατολικά με το Πόρτ Σάιντ στην Αίγυπτο και δυτικά με τη Γένοβα στην Ιταλία και τη Μασσαλία στη Γαλλία.

-Προχώρησε ο σχεδιασμός επέκτασης του δικτύου DWDM της Grid Telecom προς τις Περιφέρειες Αττικής Πελοποννήσου και Κρήτης με παράλληλη αύξηση της χωρητικότητας του Δικτύου κατά 400 Gb/s προκειμένου να υποστηρίξει μισθώσεις χωρητικότητας σε επιχειρησιακούς πελάτες και παρόχους εξασφαλίζοντας μεγάλη διαθεσιμότητα υπηρεσιών στους εν λόγω πελάτες.

-Δρομολόγησε την έναρξη ανάπτυξης φάσεων 2 και 3 του δικτύου DWDM για επέκταση του αποτυπώματος στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Θράκη με συμπληρωματική ανάπτυξη διαμόρφωσης χώρων και εγκατάστασης προκατασκευασμένων τηλεπικοινωνιακών οικίσκων για τη δημιουργία σημείων παρουσίας σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών σε νέα τμήματα δικτύου (Πελοπόννησος, Κρήτη, Θράκη).

-Η μελέτη, αδειοδότηση, κατασκευή και συντήρηση, δικτύου οπιικών ινών για την διασύνδεση με δίκτυα παρόχων σε περιοχές της Αττικής (Αιγάλεω, Χολαργός) καθώς και στις περιοχές των Νομών Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας.

-Ολοκλήρωσε ένα μεγάλο Data Center στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

-Διαμόρφωσε σύμφωνα με τα τηλεπικοινωνιακά πρότυπα, σημεία παρουσίας (PoPs) σε Άγιο Στέφανο, Δίστομο, Αχελώο, Λάρυμνα, Λαμία, Λάρισα και Άγιο Δημήτριο.

Με τη δυναμική αυτή παρουσία, η 100% θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) μετατρέπεται σε ένα υπολογίσιμο asset, που ενδεχομένως στο μέλλον ο ΑΔΜΗΕ θελήσει να αξιοποιήσει.