Τι συμβαίνει με τις επιδοτήσεις μικρών επιχειρήσεων έως 35 kVA και τις αποζημιώσεις των προμηθευτών

Τι συμβαίνει με τις επιδοτήσεις μικρών επιχειρήσεων έως 35 kVA και τις αποζημιώσεις των προμηθευτών
Σάββατο, 16/09/2023 - 06:49

Η αποζημίωση των παρόχων θα εξαρτηθεί αν και εφόσον οι επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν στείλουν υπεύθυνες δηλώσεις, σε σχέση με τη νομιμότητα λήψης της επιδότησης.

Η κινητικότητα των καταναλωτών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των προμηθευτών. Τάση η οποία μεγεθύνθηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Με τη ΔΕΗ να διατηρεί στη λιανική την πρώτη θέση και αυτό αποδεικνύουν στοιχεία της ΡΑΑΕΥ για το μήνα Ιούλιο. Παρά τον σημαντικό αριθμό προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στην λιανική αγορά η ΔΕΗ εκπροσωπεί 5.601.543 μετρητές στη χαμηλή και μέση τάση που αντιστοιχούν στο 72,78 % του συνόλου της αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων. Στη μέση τάση το μερίδιο εκπροσώπησης της ΔΕΗ ανέρχεται σε 56,68 %. Σε σχέση με τον όγκο κατανάλωσης πελατών ανα προμηθευτή μετά τη ΔΕΗ, η PROTERGIA, η ΗΡΩΝ και η Elpedison και η NGR απαρτίζουν την πρώτη πεντάδα.

Η αγορά εδώ και αρκετούς μήνες διεκδικεί να επανέλθει στα δεδομένα που ίσχυαν προ ενεργειακής κρίσης και να καταργηθούν τα έκτακτα μέτρα. Όπως φαίνεται στο επίκεντρο των προμηθευτών βρίσκεται το ζήτημα του ενεργειακού «τουρισμού». Όπως επισημαίνουν στελέχη της Nrg το τελευταίο διάστημα γιγαντώνονται οι επισφάλειες. Ένας βασικός λόγο ότι ορισμένοι καταναλωτές άλλαζαν προμηθευτή, αφήνοντας όμως ληξιπρόθεσμα χρέη. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν συζητήσεις των προμηθευτών με το υπουργείο ενέργειας σε σχέση με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ενεργειακού «Τειρεσία» και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι βαδίζουμε σε μια εξομάλυνση των διαφωνιών πάνω στο ζήτημα. Το παζλ των αλλαγών θα συμπληρωθεί με τις αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Στόχος να αντιμετωπιστεί το θέμα των «κακοπληρωτών», με τον κ. Σκυλακάκη να εκτιμά πως αγγίζουν τις 50.000.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά την τύχη των επιδοτήσεων που δόθηκαν σε μικρές επιχειρήσεις μέχρι 35KVA για το διάστημα Φεβρουαρίου 2022- Δεκεμβρίου 2022 και αφορά περίπου 1,5 εκατ. επιχειρήσεις, με τους προμηθευτές να διεκδικούν την επιστροφή των χρημάτων τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ. Η αποζημίωση των παρόχων θα εξαρτηθεί αν και εφόσον οι επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν στείλουν υπεύθυνες δηλώσεις, σε σχέση με τη νομιμότητα λήψης της επιδότησης και οι οποίες θα ελεγχθούν.