Η «νάρκη» του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ

Η «νάρκη» του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ
Τετάρτη, 26/07/2023 - 07:11

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του ειδικού λογαριασμού των ΥΚΩ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι ελλειμματικός.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε το γεγονός πως πολλά από τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού κατευθύνθηκαν προς το ταμείο ενεργειακής μετάβασης.

Να σημειωθεί πως με δύο υπουργικές αποφάσεις ΦΕΚ Β 4266 (11.08.2022), ΦΕΚ Β 6166 (5.12.2022) κατευθύνθηκαν προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 400 εκατ. ευρώ. Με επιστολή του προς τον ΔΕΔΔΗΕ τον περασμένο Απρίλιο ο αντιπρόεδρος του κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ Δημήτρης Φούρλαρης ζητούσε να μάθει για την πορεία των εσόδων. Στην επιστολή αποκαλυπτόταν πως ο λογαριασμός ήταν ελλειμματικός κατά 5 εκατ ευρώ, παρά την αρχική εκτίμηση πως ο λογαριασμός φέτος θα ήταν πλεονασματικός κατά 500 εκατ. ευρώ.

Τα δεδομένα αυτά προκάλεσαν τον προβληματισμό του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας, ο οποίος σε ανακοίνωση του στο τέλος Ιουνίου προς το ΥΠΕΝ τόνιζε μεταξύ άλλων πως «οι Προμηθευτές καλούνται να αναλάβουν το κόστος χρηματοδότησης των μηνιαίων ελλειμάτων του Λογαριασμού, εξασφαλίζοντας με ίδια μέσα το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης και δεσμεύοντας το έως ότου καταστεί εφικτή η εξόφληση των υπολειπόμενων ποσών από τον Λογαριασμό».

Τα έσοδα στον ειδικό λογαριασμό αντλούνται με βάση έναν συντελεστή και εάν δεν αποδίδει τότε είτε θα πρέπει να αλλάξει ο συντελεστής είτε θα πρέπει να ανακτηθούν τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή την απόφαση καλείται να λάβει σύντομα η κυβέρνηση και το υπουργείο ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ πέρσι τον Αύγουστο είχε προαναγγείλει την αλλαγή στις χρεώσεις των ΥΚΩ που βλέπουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς με σκοπό τη δημιουργία ενός Μόνιμου Μηχανισμού Αντιστάθμισης Κινδύνου. Τα επιπλέον έσοδα θα δημιουργούσαν έναν κουμπαρά από τον οποίον θα αντλούνταν έσοδα σε περίπτωση εκτίναξης των τιμών για την επιδότηση των λογαριασμών. Η συγκεκριμένη επιβάρυνση αναμένεται να φανεί το επόμενο διάστημα στους λογαριασμούς. Η νέα χρέωση θα είναι σχεδόν 1,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0 έως 1.600 kWh όταν μέχρι πρότινος ήταν 0,00690 ευρώ. Έτσι ο πολίτης για 1.600KW κατανάλωση τετραμήνου θα πληρώσει από 11,04, 27,20 ευρώ.