Μποργέας: Τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου

Μποργέας: Τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου
Eurokinissi
Παρασκευή, 05/05/2023 - 18:18

Στα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου αναφέρθηκε μιλώντας στο Bloomberg ο CEO του Greece – Africa Power Interconnector (GAP) Ανδρέας Μποργέας.

Ο Ανδρέας Μποργέας θέλει να κατασκευάσει τη διασύνδεση με το νησί της Κρήτης, παρέχοντας ένα σημείο εισόδου στα Βαλκάνια και όχι μόνο. Η Αίγυπτος, έχοντας πλεονάζουσα ενέργεια, αντιμετωπίζει την περιοχή ως μια δυνητικά προσοδοφόρα πηγή εσόδων, καθώς η ζήτηση αυξάνεται». Αυτά σημειώνει το Bloomberg, κάνοντας μνεία στο πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GAP).

«Το GAP εξυπηρετεί τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς στόχους τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ, καθώς και της Ελλάδας, να μειώσουν την εξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και να επιτύχουν τους στόχους της κλιματικής ατζέντας» σημείωσε ο Ανδρέας Μποργέας, σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Αυτή η ευθυγράμμιση δεν συμβαίνει πολύ συχνά» παρατηρεί.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο ίδιος τονίζει το υψηλό ενδιαφέρον των ΗΠΑ σε περιφερειακά έργα σαν του GAP, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα του έργου, το οποίο προκρίνεται ως μία από τις καλύτερες λύσεις για την επίτευξη των γεωπολιτικών επιδιώξεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, σχετικά με την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και την επίτευξη των «πράσινων» στόχων της Ένωσης.

Το πρότζεκτ που περιλαμβάνει δύο καλώδια συνολικής ισχύος 2.000 μεγαβάτ και όπως αναφέρεται, έχει προσελκύσει ενδιαφέρον από αρκετούς πιθανούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της McDermott International Ltd. με έδρα το Χιούστον, η οποία έχει δηλώσει ότι θα παρέχει «καθοδήγηση στο σκέλος της μηχανικής και της κατασκευής».

Παράλληλα με την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς, η ενέργεια θα μπορούσε να φθάσει και σε άλλες βαλκανικές χώρες, αλλά και στην Ιταλία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μποργέας, μέρος της ενέργειας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε προτεινόμενη εγκατάσταση στην Κρήτη και στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Τέλος, όπως επεσήμανε, τα δύο έργα GAP και SAI (Southern Aegean Interconnector) μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά το ένα στο άλλο, μεταφέροντας πράσινη ενέργεια από τα νησιά του Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα, όμως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για δυο διακριτά projects