Χωρίς φως στο τούνελ οι συζητήσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Χωρίς φως στο τούνελ οι συζητήσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Τρίτη, 25/10/2022 - 06:51

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες σήμερα η για να συζητήσουν το πακέτο μέτρων που ενέκριναν οι ηγέτες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Ανάμεσα σε αυτά η δημιουργία μιας κοινής αγοράς φυσικού αερίου,το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και το πλαφόν στο φυσικό αέριο το οποίο όμως αποτελεί την έσχατη λύση.

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών συμφώνησαν μετά από συνομιλίες ότι θα υποστηρίξουν περαιτέρω εργασίες για έναν «προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών στις συναλλαγές φυσικού αερίου».

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουμε μια ενεργειακή κρίση με διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών ακόμη, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι πολύ περιορισμένες.

Την ίδια ώρα πάντως η αυξημένη εστίαση στην ενεργειακή ασφάλεια και το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας ενισχύουν τη διαφορά στην ταχύτητα απαλλαγής από τον άνθρακα μεταξύ της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, σύμφωνα με την έκτη έκδοση του Energy Transition Outlook της DNV.

Η Ευρώπη, η οποία πρωτοστατεί σύμφωνα με την DNV στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, θα διπλασιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση για να αυξήσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία. Η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου θα μειωθεί δραματικά ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Σε σύγκριση με την πρόβλεψη του περασμένου έτους, η DNV βλέπει την ήπειρο να καταναλώνει σχεδόν τη μισή ποσότητα φυσικού αερίου το 2050. Το φυσικό αέριο θα καλύψει μόλις το 10% της ενεργειακής ζήτησης της Ευρώπης το 2050 σε σύγκριση με 25% σήμερα.

Για πρώτη φορά, η πρόβλεψη της DNV βλέπει τις ΑΠΕ ελαφρώς πάνω από το 50% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος έως το 2050. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα υπερδιπλασιαστεί και το μερίδιό της θα αυξηθεί από 19% σε 36% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος τα επόμενα 30 χρόνια. Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά και τα αιολικά είναι ήδη η φθηνότερη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες τοποθεσίες και μέχρι το 2050 θα αυξηθούν 20 και 10 φορές αντίστοιχα και θα κυριαρχήσουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδια 38% και 31% αντίστοιχα. Οι δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να διπλασιαστούν τα επόμενα δέκα χρόνια. Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια οδηγούν σε ανανέωση του ενδιαφέροντος για την πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, το μερίδιό της στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας θα εξακολουθεί να μειώνεται από 10% σήμερα σε 5% έως το 2050.