Γιατί περιορίζονται τα μέτρα της Ε.Ε. στην εξοικονόμηση ενέργειας

Γιατί περιορίζονται τα μέτρα της Ε.Ε. στην εξοικονόμηση ενέργειας
Παρασκευή, 16/09/2022 - 06:51

Ο φόβος για πολλά κράτη μέλη είναι πως η επιβολή ενός ανώτατου ορίου στη τιμή του φυσικού αερίου θα δημιουργούσε προβλήματα και στην τροφοδοσία του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν διάφορα μέτρα, όπως τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας, τη μείωση των φόρων και τη μείωση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια όμως το ενδιαφέρον στρέφεται στις αποφάσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας, όπου με τα μέχρι ως τώρα δεδομένα φαίνεται να απομακρύνουν από το τραπέζι το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκε μετά τις ανακοινώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν την Τετάρτη. Συνολικά, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές αυξήθηκαν πάνω από δέκα φορές σε ετήσια βάση, αγγίζοντας ιστορικά υψηλά επίπεδα, τον τελευταίο χρόνο.

Η ΕΕ έχει ετοιμάσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ως μέρος του σχεδίου, όλες οι χώρες μέλη θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%, που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούν λιγότερο φυσικό αέριο.

Τα έκτακτα μέτρα της ΕΕ για την καταπολέμηση της επιδεινούμενης ενεργειακής κρίσης θα επικεντρωθούν, προς το παρόν, στην εξοικονόμηση ενέργειας αν και συνεχίζει να μελετά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου. Ο φόβος για πολλά κράτη μέλη είναι πως η επιβολή ενός ανώτατου ορίου στη τιμή του φυσικού αερίου θα δημιουργούσε προβλήματα και στην τροφοδοσία του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ωστόσο, οι υποστηρικτές του μέτρου υποστηρίζουν ότι το ανώτατο όριο θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστικό και να αφήσει αρκετό χώρο στους προμηθευτές να εξακολουθήσουν να αποκομίζουν κέρδη, αλλά χωρίς να αυξάνουν τη τιμή του φυσικού αερίου τόσο πολύ όσο τώρα.