Ενεργειακή κρίση: Περικοπές στη ζήτηση φυσικού αερίου για το χειμώνα

Ενεργειακή κρίση: Περικοπές στη ζήτηση φυσικού αερίου για το χειμώνα
Δευτέρα, 18/07/2022 - 06:29

Οι χώρες θα πρέπει να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή να αναβάλουν το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Την Τετάρτη, αναμένεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να γνωστοποιήσει πώς θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Τις τελευταίες ημέρες τμήματα του προσχεδίου της Κομισιόν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μεταξύ αυτών η αναγκαιότητα εξοικονόμησης ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η μετατροπή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο σε μονάδες με καύσιμο το diesel.

Στο μεταξύ, οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ε.Ε. δήλωσαν πως τα κράτη μέλη χρειάζονται επειγόντως προγραμματισμένες περικοπές στη ζήτηση φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη διακοπή στον εφοδιασμό με ρωσικό φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα. Πρότειναν ως λύση τις δημοπρασίες με σκοπό να ενθαρρύνουν τους μεγάλους χρήστες φυσικού αερίου να αποκαλύψουν πόσα χρήματα θα χρειαζόταν να αποζημιωθούν για να χρησιμοποιήσουν λιγότερο φυσικό αέριο, αναφέρει το site Montelnews .

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Ε.Ε. δεν αποκλείεται να μπει σε στάδιο συναγερμού, καθώς υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες ότι μπορεί να συμβεί ένα γεγονός που να επηρεάσει τον εφοδιασμό της Ε.Ε. με φυσικό αέριο. Σε αυτήν περίπτωση πρέπει άμεσα να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου. Επίσης, χρειάζονται μέτρα για τη βιομηχανία, μετάβαση από το φυσικό αέριο σε άλλα καύσιμα και υποχρέωση των δημόσιων κτιρίων να περιορίσουν τη θέρμανση στους 19°C και την ψύξη στους 25°C, εκτός εάν αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό.

Οι χώρες θα πρέπει να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή να αναβάλουν το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που επαναλειτουργούν για να αντισταθμίσουν τις περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τους στόχους για μείωση των εκπομπών CO2.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, αν και η Ε.Ε.έχει αντισταθμίσει τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου κατά 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), με την προσθήκη 35 bcm υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε περίπτωση που διακοπεί η τροφοδοσία από τον Nord Stream 1 θα υπολείπεται του στόχου αποθήκευσης 80%.

Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά έχει γνωστοποιήσει ήδη πως θα διπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη μέχρι τέλος του έτους και θα στραφεί στο LNG. Παραμένει βέβαια ερώτημα πώς σε ένα περιβάλλον αυξημένης ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου η χώρα μας θα καταφέρει να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα φορτία. Παράλληλα, η διείσδυση των ΑΠΕ απαιτεί επενδύσεις στην αποθήκευση και στα δίκτυα, άρα προϋποθέτει μήνες προετοιμασίας. Από την άλλη πλευρά όπως ανέφερε χθες στο iEnergeia.gr ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, για να αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή στα επίπεδα που θέλει η κυβέρνηση θα χρειαστεί ένα εξάμηνο.