Συναγερμός για την ενεργειακή επάρκεια σε Ευρώπη και Ελλάδα

Συναγερμός για την ενεργειακή επάρκεια σε Ευρώπη και Ελλάδα
Πέμπτη, 14/07/2022 - 12:30

Eντείνονται οι ανησυχίες της Ελλάδας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας σε ό,τι αφορά τον αγωγό Nord Stream και το φυσικό αέριο, εντείνονται οι ανησυχίες της Ελλάδας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς όλοι πιέζονται και το τοπίο δυσκολεύει μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις της Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του Nord Stream 1, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η ροή του ρωσικού αερίου μετά την 21η Ιουλίου.

Το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο να τεθεί στο τραπέζι το θέμα.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι κ.κ. Γ. Γεραπετρίτης, Α. Σκέρτσος, Κ. Σκρέκας, Πετραλιάς, Α. Σδούκου και από την πλευρά των φορέων της αγοράς οι κ.κ.. Α. Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Γ. Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Κ. Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Μ.Ρ. Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας του ΕΜΠ και σύμβουλος της κυβέρνησης, Π. Κάπρος.Υ

Το Βερολίνο κάνει δεύτερες σκέψεις για την προτεραιοποίηση στην προμήθεια ενέργειας

Στο ημερήσιο πρόγραμμα του Όλαφ Σολτς υπάρχει μια σημαντική συνάντηση. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Ένωσης Γερμανών Βιομηχάνων Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, τον οποίο είχε συναντήσει πρόσφατα στο πλαίσιο της Ημέρας της Βιομηχανίας στο Μόναχο, αλλά και στην καγκελαρία, στην λεγόμενη "Συντονισμένη Δράση" αρχές Ιουλίου, μαζί με εκπροσώπους των εργοδοτών, των εργαζομένων, των κοινωνικών φορέων και εμπειρογνωμόνων για τον συντονισμό των ενεργειών σε περίπτωση δραματικής μείωσης των ροών ρωσικού φυσικού αερίου.

Η γερμανική βιομηχανία ετοιμάζεται ακόμη και για το πιο εφιαλτικό σενάριο, το ολοκληρωτικό κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου μειώνοντας προς το παρόν την κατανάλωση σε τομείς που μπορεί. Σε περίπτωση όμως που η Ρωσία δεν ξανανοίξει τον αγωγό μετά τις εργασίες ετήσιας συντήρησής του, αναγκαστικά ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ αναμένεται να περάσει από τη δεύτερη, που ισχύει τώρα, στην τρίτη και τελευταία βαθμίδα του σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων κηρύσσοντας τον ενεργειακό τομέα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως μεταδίδει η DW.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα υφίσταται μια "εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση φυσικού αερίου, σημαντική διακοπή παροχής του ή οποιαδήποτε άλλη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης εφοδιασμού", όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Δικτύων (Bundesnetzagentur). Σε αυτήν την περίπτωση και επειδή η ενέργεια δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, παρεμβαίνει το κράτος και γίνεται ρυθμιστής του εφοδιασμού ενέργειας μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Δικτύων. Που σημαίνει στην πράξη ότι μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο προτεραιοποίησης στον εφοδιασμό ενέργειας με πρώτα τα νοικοκυριά και τις ευπαθείς δομές του κράτους και στο τέλος τη βιομηχανία.

Από τη Βιέννη χθες ο Χάμπεκ άφησε ωστόσο υπονοούμενα ότι θα πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις ως προς αυτήν τη σειρά. Σε συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι η σχετική ρύθμιση προορίζεται για διακοπές ενέργειας μικρής διάρκειας, αλλά δεν έχει νόημα όταν η παροχή διακοπεί επί μήνες. "Η βιομηχανία δεν μπορεί να ταξινομηθεί με τρόπο αυτόματο, θα πρέπει να κάνουμε δεύτερες σκέψεις" είπε. Αργότερα το υπουργείο Οικονομικών έκρινε σκόπιμο να κάνει διευκρινίσεις επισημαίνοντας ότι τα νηπιαγωγεία, τα νοσοκομεία ακόμη και οι ιδιώτες καταναλωτές προστατεύονται και θα "συνεχίζουν να τροφοδοτούνται σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου". Άρα το θέμα δεν είναι αν θα τροφοδοτούνται με ενέργεια, αλλά πώς θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου. Με άλλα λόγια, δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν στο ότι θα έχουν ενέργεια ούτως ή άλλως, αλλά να συμμετέχουν ενεργά στην εξοικονόμησή της, εάν και όταν έρθει εκείνη η απευκταία ώρα.