Ηχούν καμπάνες: Έρχεται δύσκολος χειμώνας, με «σοβαρές διαταραχές» στην Ευρώπη

Ηχούν καμπάνες: Έρχεται δύσκολος χειμώνας, με «σοβαρές διαταραχές» στην Ευρώπη
Τρίτη, 28/06/2022 - 08:33

Γιατί αναμένεται να ενταθούν οι φωνές, κόντρα στην Ουάσιγκτον, για σύντομο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία!

Ορισμένα μόνο περιστατικά των τελευταίων ημερών:

-Η Κάντρι Σίμσον, επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε: ««Από το ξέσπασμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία γνωρίζουμε ότι μια πολύ σοβαρή διαταραχή είναι δυνατή και πλέον φαίνεται ότι είναι πιθανή»!

-Για άμεση μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας κάλεσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών κολοσσών «Engie», EDF και «Total Energies», με παρέμβασή τους μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας «Journal du Dimanche». Όπως τονίζουν αυτό πρέπει να συμβεί προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τον φετινό χειμώνα για να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση.

-Ο επικεφαλής της επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου της Γερμανίας, Κλάους Μίλερ προειδοποίησε τους αρμοδίους και τους πολίτες της χώρας του: Ακόμα κι αν οι εγκαταστάσεις της Γερμανίας για την αποθήκευση φυσικού αερίου φτάσουν να έχουν πληρότητα 100%, το Βερολίνο θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του μόλις για 2,5 μήνες εφόσον σταματήσει η ροή ρωσικού αερίου...

-Το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, μέσα στο πλαίσιο αυτό και μεταξύ άλλων, στη συνεδρίασή του την Δευτέρα ενέκρινε κανονισμό που προβλέπει ότι η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην επικράτεια των κρατών - μελών πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητάς της πριν τον χειμώνα του 2022 - 2023, και στο 90% πριν τις επόμενες χειμερινές περιόδους. Οι Βρυξέλλες ΕΕ επιχειρήσουν «συλλογικά» να καλύψουν το 85% της συνολικής υπόγειας χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου φέτος.

Με άλλα λόγια, ο φετινός (και πιθανόν και μεθεπόμενος) χειμώνας προβλέπεται πολύ δύσκολος για την γηραιά ήπειρο. Ήδη, εντείνονται στο παρασκήνιο οι συζητήσεις μεταξύ των χωρών μελών πως λύση δεν μπορεί παρά να είναι παρά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ακόμα και αν το Κίεβο με την κυβέρνηση Ζελένσκι αναγκαστούν να αποδεχθούν τα τετελεσμένα και να συνθηκολογήσουν υπό δυσμενείς όρους με τη Μόσχα. Η παρασκηνιακή συζήτηση που επιχειρείται από κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες –την άνοιξε ο Ντράγκι, φαίνεται να τη συζητούν Μακρόν και Σολτς- δεν συναντά όμως αντιδράσεις μόνο από την φιλοατλαντική πλευρά της Ένωσης (Βρετανία, Πολωνία κοκ), αλλά πρωτίστως από την ίδια την Ουάσιγκτον, που επιμένει πως ο πόλεμος θα πρέπει να τελειώσει μόνο με ήττα του Πούτιν, ακόμα και αν το τίμημα (για την Ευρώπη) θα είναι βαρύ.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι κυβερνήσεις σε μια μετά την άλλη ευρωπαϊκή χώρα που γίνονται εκλογές (παράδειγμα η Γαλλία), πληρώνουν βαρύ πολιτικό τίμημα και με δεδομένη την κατάσταση που αναμένεται το χειμώνα, αναμένεται να εντείνει τις φωνές για σταμάτημα του πολέμου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τζο Μπάιντεν, από τη Σύνοδο των επτά πλουσιότερων χωρών, έσπευσε να στείλει ένα σαφές μήνυμα, με βασικό αποδέκτη την ΕΕ. Όπως δήλωσε ο Τζο Μπάινεν ο Ρώσος Πρόεδρος ήλπιζε ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το ΝΑΤΟ και το G7 θα διαιρεθούν. «Αλλά αυτό δεν έγινε και δεν θα γίνει» -προειδοποίησε.

ΥΓ: Αλήθεια, η Ελλάδα στα στρατόπεδα που δημιουργούνται, τι θέση λαμβάνει;