Κίνα: Ξεκίνησε την εφαρμογή του συστήματος εμπορίας άνθρακα

Κίνα: Ξεκίνησε την εφαρμογή του συστήματος εμπορίας άνθρακα
Τρίτη, 02/02/2021 - 12:13

Η Κίνα ξεκίνησε την εφαρμογή ενός συστήματος εμπορίας άνθρακα τη Δευτέρα, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να μειώσει τις εκπομπές, καθώς η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως, παίρνει μέτρα για την επίτευξη της αποανθρακοποίησης μέχρι το 2060.

Το σχέδιο επιτρέπει στις επαρχιακές κυβερνήσεις να θέσουν ανώτατα όρια ρύπανσης σε επιχειρήσεις μεγάλης ισχύος και επιτρέπει στις εταιρείες να αγοράσουν το δικαίωμα ρύπανσης από άλλες με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Το πρόγραμμα, το οποίο αρχικά υπολογιζόταν να ξεκινήσει το 2017, αναμένεται να μειώσει τις συνολικές εκπομπές, καθιστώντας ακριβότερο για τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να ρυπαίνουν.

Το σύστημα αναμένεται να ξεπεράσει αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να γίνει το μεγαλύτερο σύστημα εμπορίας εκπομπών στον κόσμο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, οι κανόνες για τη διαχείριση της εμπορίας εκπομπών άνθρακα τέθηκαν σε ισχύ τη Δευτέρα. Ανέφερε μάλιστα ότι περισσότερες από 2.200 επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα - που εκπέμπουν περισσότερους από 26.000 τόνους αερίων θερμοκηπίου ετησίως - θα μπορούν πλέον να ανταλλάσσουν τις ποσοστώσεις εκπομπών τους.

Σημειώνεται ότι το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις εκπομπές πριν από το 2030 και να γίνει ουδέτερο ως προς τον άνθρακα 30 χρόνια αργότερα.

Με στοιχεία από: AFP