Δημόσια διαβούλευση για τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης ΕΔΔΗΕ και του Κώδικα ΜΔΝ αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

Δημόσια διαβούλευση για τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης ΕΔΔΗΕ και του Κώδικα ΜΔΝ αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας
Παρασκευή, 29/01/2021 - 11:03

Δημόσια διαβούλευση για την προτεινόμενη τροποποίηση/ συμπλήρωση του Κώδικα Διαχείρισης ΕΔΔΗΕ και του Κώδικα ΜΔΝ αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας της παρ. 8 του άρθρου 55 του ν. 4001/2011

Με τις διατάξεις του άρθρου 57 του ν. 4508/2017, η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ορίστηκε από 1.1.2018 μοναδικός διαχειριστής του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ («ΕΛΥΚΩ») στην ελληνική επικράτεια. Συναφώς, στην παρ. 8 του άρθρου 55 του ν. 4001/2011, ως ισχύει, προβλέπεται πως ο μηχανισμός ανάκτησης των χρεώσεων ΥΚΩ που επιβάλλονται στους Πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Αυτοπαραγωγών, καθώς και απόδοσης του οφειλόμενου ανταλλάγματος στους υπόχρεους παροχής ΥΚΩ, και κάθε ειδικότερη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτού και τις εκκαθαρίσεις συναλλαγών, καθορίζονται στους Κώδικες Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ και των Ηλεκτρικών Συστημάτων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (Κώδικας ΜΔΝ).

Η ΡΑΕ, δυνάμει της διατάξεως της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4001/2011 και σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 του άρθρου 128 και παρ. 1 του άρθρου 130 του ίδιου νόμου, θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση τις παρακάτω προτεινόμενες διατάξεις, προς τροποποίηση και συμπλήρωση, κατά περίπτωση, των Κωδίκων ΕΔΔΗΕ και ΜΔΝ, όπως έχουν διαμορφωθεί επί τη βάσει εισήγησης της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-246073/25.09.2018) και περαιτέρω επεξεργασίας τους κατόπιν πρόσθετης συνεργασίας της Αρχής με την ΔΕΔΔΗΕ:

  • - Σχέδιο διατάξεων Κώδικα Διαχείρισης ΕΔΔΗΕ
  • - Σχέδιο διατάξεων Κώδικα ΜΔΝ

Με τις ανωτέρω διατάξεις επιχειρείται η προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου των ΥΚΩ σε καθεστώς ενιαίας διαχείρισης του ΕΛΥΚΩ στην Επικράτεια από έναν διαχειριστή.

Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες προσθήκες στον Κώδικα Διαχείρισης ΕΔΔΗΕ ιδίως προστίθενται οι αναγκαίοι ορισμοί, καθορίζονται οι εισροές και εκροές των υπολογαριασμών για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα (ΕΛΥΚΩ ΔΣ) και τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΕΛΥΚΩ ΜΔΝ) που εντάσσονται στον ΕΛΥΚΩ, ρυθμίζονται ζητήματα προσδιορισμού των χρεώσεων και πιστώσεων του Ειδικού Λογαριασμού κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης σε μηνιαία και ετήσια βάση και προβλέπεται μηχανισμός παρακολούθησης του Ειδικού Λογαριασμού, ενώ για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα προβλέπεται το πλαίσιο εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών, καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των μηνιαίων χρεώσεων ΥΚΩ των Εκπροσώπων Φορτίου για τους Πελάτες τους, εισάγεται δε ειδική πρόβλεψη για τη διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΛΥΚΩ ΔΣ σε περίπτωση υπερημερίας Εκπροσώπου Φορτίου.

Περαιτέρω, με τις προτεινόμενες διατάξεις του Κώδικα ΜΔΝ διενεργείται αφενός η απαραίτητη σύνδεση των δύο κανονιστικών κειμένων, ήτοι του Κώδικα ΜΔΝ και του Κώδικα ΕΔΔΗΕ στο ζήτημα της διαχείρισης των υπολογαριασμών του ΕΛΥΚΩ, τροποποιούνται αφετέρου οι ρυθμίσεις του άρθρου 183 αναφορικά με τη διαδικασία μηνιαίας εκκαθάρισης και του άρθρου 184 αναφορικά με τη διαδικασία ετήσιας εκκαθάρισης του ΕΛΥΚΩ ΜΔΝ στο πλαίσιο εναρμόνισης των εν λόγω προβλέψεων με τις αντίστοιχες του Κώδικα ΕΔΔΗΕ.

Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.