Έκθεση: Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ευρώπη ξεπέρασε αυτή από ορυκτά καύσιμα

Έκθεση: Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ευρώπη ξεπέρασε αυτή από ορυκτά καύσιμα
Τρίτη, 26/01/2021 - 14:26

Η Ευρώπη κατέγραψε το πιο πράσινο έτος ηλεκτρικής ενέργειας το 2020, σύμφωνα με τη νέα έκθεση των Ember και η Agora Energiewende: «Ο ευρωπαϊκός τομέας ηλεκτρικής ενέργειας το 2020».

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη διαπιστώνεται ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα ως κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, παράγοντας το 38% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης το 2020 σε σύγκριση με το 37% ενέργειας που παρήχθη από ορυκτά καύσιμα.

Αυτή η αλλαγή οφείλεται στην ταχεία ανάπτυξη της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2015 με σκοπό την παροχή του ενός πέμπτου της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2020, αναφέρεται στην έκθεση:

Τα υψηλότερα ποσοστά αιολικής και ηλιακής ενέργειας παρατηρήθηκαν στη Δανία (61%), στην Ιρλανδία (35%), στη Γερμανία (33%) και στην Ισπανία (29%). Από την άλλη, ο άνθρακας μειώθηκε στο ήμισυ από το 2015, λόγω της διαρθρωτικής αύξησης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Το 2020 η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατά 20% για να παράγει μόλις το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Η παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε μόλις 4% το 2020.

Ο Dave Jones, ανώτερος αναλυτής ηλεκτρικής ενέργειας της Ember και κύριος συγγραφέας της έκθεσης δήλωσε:

«Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη έχει φτάσει σε αυτή τη στιγμή-ορόσημο, στην αρχή μιας δεκαετίας παγκόσμιας δράσης για το κλίμα. Η ταχεία ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας έχει επιφέρει τη μείωση του άνθρακα, αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή. Η Ευρώπη βασίζεται στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια για να διασφαλίσει ότι όχι μόνο ο άνθρακας θα εξαλειφθεί έως το 2030, αλλά και τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής φυσικού αερίου, την αντικατάσταση των κλειστών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αντλίες θερμότητας και ηλεκτρολύτες».