Μηχανισμός χρηματοδότησης ΑΠΕ στην ΕΕ: ανοίγει ο δρόμος για τις ιδιωτικές επενδύσεις

Μηχανισμός χρηματοδότησης ΑΠΕ στην ΕΕ: ανοίγει ο δρόμος για τις ιδιωτικές επενδύσεις
Πέμπτη, 14/01/2021 - 14:28

Νέα έρευνα ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την ενθάρρυνση ιδιωτικών φορέων να συμμετάσχουν στον μηχανισμό χρηματοδότησης ανανεώσιμης ενέργειας.

Η έρευνα που θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και αποτελείται από ένα ερωτηματολόγιο επτά σημείων, στοχεύει στο να παρέχει Κομισιόν πληροφόρηση σχετικά με τους πιθανούς συμμετέχοντες στον μηχανισμό, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Αναφέρεται ότι ο μηχανισμός χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ΕΕ, εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και βρίσκεται τώρα στο στάδιο εφαρμογής του. Μάλιστα, στο τέλος του περασμένου έτους, η Επιτροπή κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στον μηχανισμό ως οικοδεσπότες ή συνεισφέροντες.

Δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή ανάπτυξη των ΑΠΕ σε ολόκληρη την ΕΕ, οι επενδυτές θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συνεισφέρουν και στον μηχανισμό. Αυτές οι χρηματοδοτικές συνεισφορές θα σχετίζονται με τον δεσμευτικό στόχο της ΕΕ για 32% ανανεώσιμης ενέργειας.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να αυξηθεί η διαφάνεια, η ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται από έργα που υποστηρίζονται από τον ιδιωτικό τομέα, θα μπορεί να συνδεθεί με την πράσινη ετικέτα της ΕΕ, που αναφέρεται στην αναδιατυπωμένη οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ((ΕΕ) 2018/2001).

Ένα επιπλέον κίνητρο για τους ιδιώτες είναι η δυνατότητα εγγυήσεων προέλευσης για την παραγωγή ενέργειας. Τέτοιες εγγυήσεις προέλευσης θα μπορούσαν να εκδοθούν για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σύμφωνα με το άρθρο 19 της οδηγίας και με την επιφύλαξη της εθνικής νομοθεσίας στη χώρα που φιλοξενεί το έργο.

Πέρα από αυτά τα οφέλη, οι ιδιώτες επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χρηματοδοτικό μηχανισμό για να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο βιωσιμότητας και απαλλαγής από τον άνθρακα και να διαφοροποιήσουν την επενδυτική τους ατζέντα.

Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι κάθε ιδιωτική οντότητα, είτε είναι φυσικό είτε νομικό πρόσωπο, μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στον μηχανισμό με χρηματοδοτική συνεισφορά. Επιπλέον μπορεί να δηλωθεί και η προτίμηση για τη διαδικασία υποβολής προσφορών για την οποία προορίζεται η χρηματοδότηση, ή ακόμα για τον επιθυμητό τύπο τεχνολογίας που θα χρησιμοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι η απάντηση στο ερωτηματολόγιο δεν δημιουργεί νομικά ή οικονομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις ούτε για αυτόν που απαντά, ούτε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περισσότερες πληροφορίες:

Expression of interest for participation in the Union renewable energy financing mechanism as a private investor

EU renewable energy financing mechanism

Commission Implementing Regulation (EU) 2020/1294

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή/ ec.europa.eu