Πως η Mytilineos «χτίζει» το παγκόσμιο όνομα στις ΑΠΕ

Πως η Mytilineos «χτίζει» το παγκόσμιο όνομα στις ΑΠΕ
Δευτέρα, 21/12/2020 - 14:13

Μόνο απαρατήρητος δεν πέρασε το τελευταίο διάστημα ο «βομβαρδισμός ειδήσεων» για τα έργα που έχει αναλάβει φέτος ο Τομέας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD Business Unit) της Mytilineos. Για την περίοδο 2019 – 2020 η σχετική λίστα αριθμεί ήδη 21 projects και αντανακλά τη στρατηγική της εταιρείας να καταστεί μεταξύ των μεγαλύτερων παικτών στον κόσμο και σε έναν τομέα που παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνει και ένα επενδυτικό στοίχημα.

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει χτίσει ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 1,5 GW αυτόνομων ηλιακών πάρκων σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία, μεταξύ των οποίων τα εμβληματικά Talasol (στην Ισπανία) και Atacama (στη Xιλή), αλλά και περισσότερων από 400MW έργων αποθήκευσης ενέργειας, με τα τελευταία στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πουέρτο Pίκο.

Έτσι, ήδη «μετρά» συνολικά έργα άνω των 2 GW σε επτά χώρες και για το λόγο αυτό, αναγνωρίζεται πλέον στη δεκάδα των ισχυρότερων «παικτών» του κόσμου.

1. 100 MWP ΜΚΑΤ, ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ (Solar PV)

2. 28 MWP NOMAD, ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ (Solar PV)

3. 168,7 MWP ATACAMA II, ΧΙΛΗ (Solar PV)

4. 118,4 MWP PAMPA TIGRE, ΧΙΛΗ (Solar PV)

5. 10,4 MWP ECLIPSE, ΧΙΛΗ (Solar PV)

6. 3 MWP LA MANGA, ΧΙΛΗ (Solar PV)

7. 3 MWP RLA, ΧΙΛΗ (Solar PV)

8. 120 MW Coles ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – 3 Έργα

9. 75 MW WYALONG, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Solar PV)

10. 5 MWP LAVANSOL M8, ΓΑΛΛΙΑ (Solar PV)

11. 10MWP BUFULUBI, ΟΥΓΚΑΝΤΑ (Solar PV)

12. 300 MWP TALASOL, ΙΣΠΑΝΙΑ (Solar PV)

13. 5,5 MWP ADAM, ΤΥΝΗΣΙΑ (Hybrid / Solar PV / Storage)

14. 49 MW LONGRIDGE, ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Storage)

15. 30 MW BYERS BRAE PROJECT, ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Storage)

16. 20 MWP ROUNDPONDS, , ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Storage)

17. 15,4 MWP LOCKLEAZE FFR, , ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Storage)

18. 7,4 MWP LITTLEBROOK, , ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Storage)

19. 7,2 MWP RUFFORD, , ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Storage)

20. 5 MW WOLVERHAMPTON, , ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Storage)

21. 14,99 MW ΚΟΖΑΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ (Solar PV)

Ο προσανατολισμός της Mytilineos στην ηλιακή ενέργεια, με έμφαση τα φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και την αποθήκευση ενέργειας, δεν είναι τυχαίος, αφού πέραν της στρατηγικής τοποθέτησης συνδυάζεται και με το ευρύτερο επενδυτικό περιβάλλον. Το διάστημα αυτό, μεγάλοι ξένοι οίκοι, αλλά και εξειδικευμένα energy funds αναζητούν εισηγμένες που θα παράγουν μεγιστοποιημένη αξία ως προς το κόστος, και η Mytilineos περιλαμβάνεται στις πρώτες τους επιλογές.

Την ίδια στιγμή, η έμφαση της Mytilineos στον ηλιακό τομέα των ΑΠΕ, επίσης δεν είναι τυχαία. Η Goldman Sachs έχει υπολογίσει πως τα φωτοβολταϊκά projects μπορεί να είναι μέχρι και 35%-40% φθηνότερα σε κόστος παραγωγής σε σύγκριση με τις αιολικά, ενώ ειδικότερα για τον ευρωπαϊκό νότο ο ίδιος οίκος προβλέπει εκρηκτική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία. Ανάπτυξη την οποία η Mytilineos με την τεχνογνωσία που πλέον διαθέτει, σκοπεύει να αξιοποιήσει.

Παράλληλα με την αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών projects, η Mytilineos εστιάζει το τελευταίο διάστημα και στην αποθήκευση ενέργειας, την οποία θεωρεί το «μέλλον» του κλάδου. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη και ο όμιλος διατηρεί σκήπτρα στον σχεδιασμό, την εγκατάσταση και τη συντήρηση συστημάτων μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας με σημαντικό εκτελεσμένο όγκο έργων σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική για σημαντικούς συστημικούς επενδυτές.

Τα συστήματα αποθήκευσης έχουν αρχίσει να αποτελούν προτεραιότητα για τις ενεργειακές πολιτικές πολλών Ευρωπαϊκών (και μη) κρατών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας καθώς είναι απαραίτητα με την ολοένα και αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα των χωρών. Ιδιαίτερα τα συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες έχουν πολλαπλά προτερήματα καθώς:

1. Είναι αναγκαία για την υποστήριξη της σταθερότητας και την διασφάλισης της αδιάλειπτης λειτουργίας του δικτύου μεταφοράς ενέργειας το οποίο επιβαρύνεται με την γρήγορη και αυξημένη είσοδο ΑΠΕ στα επιμέρους, γερασμένα δίκτυα της χώρας

2. Η αποθήκευση με μπαταρίες γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική τεχνολογία καθώς υπάρχει συνεχής βελτίωση του κόστους τους με ακόμη περισσότερο περιθώριο βελτίωσης με βάση τις μελέτες των περισσότερων διεθνών οίκων αναλύσεων. Ιδιαίτερα η επερχόμενη είσοδος των ηλεκτρικών οχημάτων και οι μεγάλες επενδύσεις των παραγωγών μπαταριών σε νέες γραμμές παραγωγής και οι συνεπαγόμενες οικονομίες κλίμακας θεωρείται ότι επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις

3. Είναι μια μορφή αποθήκευσης ενέργειας με πολύ μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ιδιαίτερα όταν τηρούνται όλες οι προδιαγραφές εγκατάστασης και συντήρησης των συστημάτων από έμπειρους εγκαταστάτες.

Τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω και ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ, ενισχύουν και οι συνθήκες της πανδημίας, όπως είχε επισημάνει και πρόσφατα σε δηλώσεις του στο Bloomberg ο Νικόλαος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας της Mytilineos. Κατά τον κ. Παπαπέτρου, ο ιός έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το μέλλον οι επενδυτές καθώς η ζήτηση για συμβατική ενέργεια υποχώρησε και αντικαταστάθηκε με ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο των ΑΠΕ. Παράλληλα το ιστορικό Green Deal της ΕΕ καταδεικνύει ότι υπάρχει αλλαγή και στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ΑΠΕ και σε πολιτικό επίπεδο. Πλέον μετά τον ιό Covid 19 το ερώτημα δεν είναι εάν θα υπάρξει απανθρακοποίηση αλλά το πόσο γρήγορα θα επέλθει, δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η ήδη αυξανόμενη τάση που καταγράφεται τα τελευταία 4 χρόνια υπέρ των ΑΠΕ θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο καθώς πολλά επιχειρηματικά μοντέλα για συγκεκριμένες βιομηχανίες θα καταστούν άνευ αντικειμένου.

Είναι προφανές ότι οι ΑΠΕ είναι μια βιομηχανία που θα είναι ισχυρή για τα επόμενα 20 με 30 έτη ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι η αγορά θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συγκέντρωση με λιγότερους και μεγαλύτερους παίκτες στην αλυσίδα αξίας. Ο ίδιος κατέληξε ότι στην περίοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid 19 θα υπάρχει ξεκάθαρη διάθεση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών παγκοσμίως να επενδύσουν σε πάγια ΑΠΕ.

Γιώργος Δασκαλόπουλος / liberal.gr