Τα ΗΑΕ θα συμμετέχουν ως παρατηρητής στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο

Τα ΗΑΕ θα συμμετέχουν ως παρατηρητής στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο
Πέμπτη, 17/12/2020 - 15:49

Η Αίγυπτος δήλωσε την Τετάρτη ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν ως παρατηρητής στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο που θα διεξαχθεί στο Κάιρο.

Πιο συγκεκριμένα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Ιορδανία ίδρυσαν το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο (EMGF) ως μια διακυβερνητική οργάνωση σε μια εικονική τελετή που φιλοξένησε το Κάιρο τον Σεπτέμβριο, με την Παλαιστινιακή Αρχή είναι μέρος του φόρουμ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Γαλλία έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητούν καθεστώς παρατηρητή.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήρθε ύστερα από επίσκεψη του διαδόχου Πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι, heikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan (MbZ), ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi.

Σε ανακοίνωσή της η αιγυπτιακή προεδρία δήλωσε:

«Οι δύο πλευρές ... [εξέφρασαν] τη σημασία της προστιθέμενης αξίας που θα συνεισφέρουν τα ΗΑΕ στις δραστηριότητες του Φόρουμ για την εξυπηρέτηση στρατηγικών συμφερόντων και την ενίσχυση της συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών του Φόρουμ».

Σημειώνεται ότι τα ΗΑΕ έγιναν εισαγωγείς φυσικού αερίου το 2008, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και επιπλέον, επειδή το αέριο ήταν απαραίτητο για την ενίσχυση της παραγωγής του αργού.

Μάλιστα, η χώρα διαθέτει τα έβδομα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: Reuters

Φωτογραφία: Pixabay