ΕΕ: Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν θα στηρίξει έργα φυσικού αερίου

ΕΕ: Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν θα στηρίξει έργα φυσικού αερίου
Πέμπτη, 17/12/2020 - 11:45

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν θα χρηματοδοτήσει έργα φυσικού αερίου, ύστερα από την έγκριση στης απόφασης των κρατών-μελών της ΕΕ, την Τετάρτη, σχετικά με το εάν το φυσικό αέριο θα μπορούσε να καταστεί επιλέξιμο καύσιμο για τη μετάβαση από τον άνθρακα σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων το ταμείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη επενδύσεων που συνδέονται με ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, το σχετίζεται με εκπομπές μεθανίου, ένα αέριο υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επιπλέον, δεν θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση ούτε για επενδύσεις σε πυρηνική ενέργεια.

Η χρηματοδότηση κατευθύνεται σε περιοχές οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από τα ρυπογόνα καύσιμα, όπως είναι ο άνθρακας και η τύρφη, με την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία να είναι οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα διαθέτει 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ τόσο από το ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία, όσο και από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-27.

Το συγκεκριμένο ποσό προορίζεται για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα με σκοπό την στήριξη των πράσινων βιομηχανιών και την επανεκπαίδευση των εργαζομένων που εργάζονται σε τομείς περιβαλλοντικά ρυπογόνους.

«Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία χωρίς να μετριάσουμε τις συνέπειες για εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την απονθρακοποίηση της οικονομίας μας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier, αναφερόμενος στο σχέδιο της ΕΕ για εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.