ΙΕΑ: Παρά τη διάθεση των εμβολίων δεν θα αντιστραφεί άμεσα η μειωμένη ζήτηση πετρελαίου

ΙΕΑ: Παρά τη διάθεση των εμβολίων δεν θα αντιστραφεί άμεσα η μειωμένη ζήτηση πετρελαίου
Τρίτη, 15/12/2020 - 15:33

Η διάθεση των εμβολίων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν θα αντιστρέψει άμεσα την «καταστροφή» που προκλήθηκε στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Τρίτη.

«Η αισιοδοξία σχετικά με την έναρξη των προγραμμάτων εμβολιασμού εξηγεί εν μέρει τις υψηλότερες τιμές, όμως θα περάσουν αρκετοί μήνες πριν φτάσουμε σε έναν σημαντικό αριθμό οικονομικά ενεργών ατόμων που θα έχουν εμβολιαστεί και, επομένως, να δούμε τον αντίστοιχο αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου»,ανέφερε ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του.

«Εν τω μεταξύ, η περίοδος διακοπών στο τέλος του έτους έρχεται σύντομα με τον κίνδυνο μίας ακόμη αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 και την πιθανότητα ακόμη πιο σκληρών μέτρων».

Ο ΙΕΑ αναθεώρησε επίσης τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος με μείωση κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) και κατά 170.000 bpd το ερχόμενο έτος, αναφέροντας την μειωμένη χρήση καυσίμων στις αερομεταφορές, καθώς λιγότερα άτομα ταξιδεύουν αεροπορικώς.

Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης, με τη ζήτηση να είναι χαμηλότερη το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίτο λόγω της επαναφοράς των μέτρων περιορισμού (lockdown).

Τέλος, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, τα οποία έχουν αυξηθεί καθώς η κατανάλωση μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα εξαντληθούν μέχρι τον Ιούλιο, ανέφερε ο IEA.

Πηγή: Reuters