Επιχορήγηση 720 εκατομμυρίων ευρώ στα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία για έργο Συγχρονισμού

Επιχορήγηση 720 εκατομμυρίων ευρώ στα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία για έργο Συγχρονισμού
Δευτέρα, 14/12/2020 - 13:36

Σήμερα, ο INEA (ο Εκτελεστικός Οργανισμός Καινοτομίας και Δικτύων) υπέγραψε συμφωνία επιχορήγησης 720 εκατομμυρίων ευρώ με τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας για το Έργο Συγχρονισμού της Βαλτικής.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης που έχει απονεμηθεί ποτέ από την Connecting Europe Facility Energy (CEF-E). Το έργο στοχεύει στην καλύτερη ενσωμάτωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των κρατών της Βαλτικής με αυτά της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ευρώπης και στη διασφάλιση της ενεργειακής τους ανεξαρτησίας από τρίτες χώρες.

Η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, δήλωσε:

«Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί ένα αποφασιστικό βήμα στη διαδικασία συγχρονισμού της Βαλτικής, ένα σχέδιο στρατηγικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Αυτό θα εξασφαλίσει όχι μόνο την πλήρη ένταξη της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας στην εσωτερική αγορά ενέργειας, αλλά διευκολύνει επίσης την απορρόφηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία, βοηθώντας τα να επιτύχουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Η επιχορήγηση που υπογράφηκε σήμερα και ακολουθεί την προηγούμενη χρηματοδότηση που χορηγήθηκε το 2019 για την ενίσχυση των εσωτερικών δικτύων των κρατών της Βαλτικής, θα κατευθυνθεί κυρίως στην κατασκευή του Harmony Link - ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει την Πολωνία και τη Λιθουανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Το καλώδιο θα αποτελέσει δομικό στοιχείο για την ενσωμάτωση των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτή η χρηματοδότηση θα καλύψει επίσης συγχρονισμένους συμπυκνωτές στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία και τις ενισχύσεις του πολωνικού δικτύου που θα διασφαλίσουν την πλήρη λειτουργικότητα του Harmony Link και την ασφαλή λειτουργία του συστήματος.

Σημειώνεται ότι ο συγχρονισμός αποτελεί σύμβολο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την ενέργεια. Με συνεχή υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πάροδο των ετών, οι ηγέτες των κρατών της Βαλτικής και της Πολωνίας κατέληξαν σε συμφωνία-ορόσημο στις 28 Ιουνίου 2018 και υπέγραψαν έναν πολιτικό χάρτη πορείας για την ολοκλήρωση του συγχρονισμού έως το 2025.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτοπή/ ec.europa.eu