Κ.Ε.Δ.Ε. για τα ν/σ Βιώσιμης Αστικής Μικροκινητικότητας και Ανακύκλωσης: Στη διαμόρφωση του περιεχομένου των νομοσχεδίων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της αυτοδιοίκησης

Κ.Ε.Δ.Ε. για τα ν/σ Βιώσιμης Αστικής Μικροκινητικότητας και Ανακύκλωσης: Στη διαμόρφωση του περιεχομένου των νομοσχεδίων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της αυτοδιοίκησης
Τετάρτη, 02/12/2020 - 14:27

Συνεδρίασε χθες 1η Δεκεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συνεδρίασε με την συμμετοχή Προέδρων των ΠΕΔ, με βασικό αντικείμενο τα κρίσιμα νομοσχέδια που βρίσκονται στη φάση της διαβούλευσης.

Απόσυρση του Ν/Σ για τον εκσυγχρονισμό της Πολεοδομικής και Χωροταξικής νομοθεσίας.

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θα ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ η απόσυρση του Ν/Σ που αφορά την πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία. Ο λόγος είναι ότι δεν ελήφθησαν υπόψιν οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης, όπως αυτές διατυπώθηκαν κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου. Όπως επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ: «Μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι προτάσεις μας δεν ελήφθησαν ουδόλως υπόψη των συντακτών του νομοσχεδίου, παρά τις παρεμβάσεις και τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Χωροταξίας Υποδομών και Δικτύων της ΚΕΔΕ, Κώστα Κουκοδήμο. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ουσιαστικό ρόλο οι Δήμοι σε ζητήματα που αφορούν το χωροταξικό σχεδιασμό των περιοχών μας. Το υφιστάμενο κείμενο μετατοπίζει προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον και αυτός είναι ο λόγος που η ΚΕΔΕ ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε και όχι να παραγοντίσουμε».

Βιώσιμη Αστική Μικροκινητικότητα

Για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών το ΔΣ της ΚΕΔΕ συμφώνησε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο που κινείται στην σωστή κατεύθυνση και έχει λάβει υπόψη τις εμπεριστατωμένες προτάσεις της ΚΕΔΕ.
Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) έχουν να αντιμετωπίσουν πρωτίστως κυκλοφοριακά και όχι πολεοδομικά θέματα. Οι ρυθμίσεις που θα αποδώσουν δημόσιο χώρο στους πολίτες, στα ποδήλατα, στα έξυπνα ΜΜΜ και λιγότερα αυτοκίνητα πρέπει να λειτουργήσουν, για όλους τους Δήμους.
Στην πρώτη φάση εκπόνησης των ΣΒΑΚ συμμετείχαν 150 Δήμοι. Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε όλοι οι Δήμοι να έχουν πρόσβαση σε αντίστοιχες μελέτες στο μέλλον.

Παράταση στη διαβούλευση για την ανακύκλωση.

Σύσσωμο το ΔΣ της ΚΕΔΕ συμφώνησε ότι το σχετικό σχέδιο νόμου δεν πρέπει να προχωρήσει προς ψήφιση γιατί απαιτείται μεγαλύτερη εξειδίκευση και διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο προσπαθεί να κάνει τομές στην ανακύκλωση και εισάγει καινούργιες έννοιες και όρους όπως π.χ. η διευρυμένη ευθύνη παραγωγού, προσπαθεί να ελέγξει-περιορίσει τη παραγωγή αποβλήτων από τρόφιμα δίνοντας απαλλαγή ΦΠΑ, μείωση φόρου και άλλα κίνητρα, μειώνει τον ΦΠΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων και στη κυκλική οικονομία.

Βάζει πολύ φιλόδοξους στόχους, κάποιοι από τους οποίους μπορούν όμως στη φάση αυτή να θωρηθούν ως ανέφικτοι.

Σε πολλά σημεία αναφέρει ότι για την υλοποίηση των αναφερομένων θα εκδοθούν νέες διοικητικές πράξεις που θα καθορίζουν τους τρόπους εφαρμογής. Ομοίως σε πολλά σημεία υπάρχουν ασάφειες για το ποιος αποφασίζει, για σημαντικά θέματα.

Υποχρεώνει το υπόλειμμα των ΚΔΑΥ να οδηγείται σε ενεργειακή αξιοποίηση με δαπάνη όμως των Δήμων, ανεξάρτητα εάν υπάρχει στη περιοχή διαθέσιμη τέτοια εγκατάσταση, με πολλές ασάφειες και ως προς τα τεχνικά, αλλά και ως προς τα διαδικαστικά θέματα.

Από τον Α’ Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου στηλιτεύτηκε ιδιαίτερα η πρόβλεψη για ανάληψη της υλοποίησης Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης απευθείας από το Υπουργείο, χωρίς τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια αυτή.

Τέλος, παρά την επανειλημμένη αντίδραση και διαφωνία των Δήμων και των ΦοΔΣΑ της χώρας, επανέρχεται και πάλι το τέλος ταφής (περιβαλλοντική εισφορά) που πλέον περιλαμβάνει και το υπόλειμμα των ΜΕΑ ή/και το SRF/RDF, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η αξιοποίησή του σε Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων. Δηλαδή πάλι οι ΦοΔΣΑ, οι Δήμοι και οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν για διαχρονικές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και παραλήψεις ετών από την πλευρά του κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να σταλεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ άμεσα τεκμηριωμένη επιστολή με όλες τις ενστάσεις της ΚΕΔΕ, παράλληλα με το αίτημα της παράτασης του χρόνου διαβούλευσης.