Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών: Αντίθετος στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στις ΑΠΕ

Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών: Αντίθετος στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στις ΑΠΕ
Τετάρτη, 18/11/2020 - 16:07

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) δηλώνει αντίθετος στην επιβολή έκτακτης εισφοράς σε μονάδες ΑΠΕ και ζητά την αντικατάσταση του μέτρου με άλλα που δεν θα τις θίγουν.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ ) δήλωσε την αντίθεσή του στην επιβολή έκτακτης εισφοράς σε μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που αποσκοπούν στην ορθολογικότερη λειτουργία της αγοράς ΑΠΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΣΗΑΠΕ χαρακτηρίζει την έκτακτη εισφορά ως άδικο εισπρακτικό μέτρο και ζητά την αντικατάστασή του με άλλα μέτρα, ισοδυνάμου οικονομικού αποτελέσματος που δεν θα θίγουν τις ΑΠΕ. Ορισμένα από αυτά είναι η η αύξηση των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπών CO2 στο 85% και η διατήρηση του μηχανισμού μεσοσταθμικού κόστους θερμικών σταθμών για μια διετία.

Επιπλέον, ζητά την προσεκτική εξειδίκευση του συνόλου των προτεινόμενων μέτρων καθώς και ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη θέσπιση των μέτρων αυτών, με πρώτο στόχο τη διασφάλιση της κάλυψης του ελλείμματος και έπειτα τη διατήρηση της βιωσιμότητας του Λογαριασμού.

Σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά μέτρα ο ΕΣΗΑΠΕ ζητά να διευκρινιστεί το πλαίσιο εφαρμογής των διαγωνισμών για τις νέες μονάδες ΑΠΕ έως ότου καταργηθούν.

Πηγή: iEidiseis

Φωτογραφία: Pixabay