Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση των οδηγιών της ΕΕ για την Ενεργειακή Απόδοση και την Ανανεώσιμη Ενέργεια

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση των οδηγιών της ΕΕ για την Ενεργειακή Απόδοση και την Ανανεώσιμη Ενέργεια
Τρίτη, 17/11/2020 - 15:37

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά σήμερα δύο δημόσιες διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ανανεώσιμη Ενέργεια (Renewable Energy Directive) και της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση (Energy Efficiency Directive). Ο στόχος αυτών των διαβουλεύσεων διάρκειας δώδεκα εβδομάδων είναι η αναζήτηση ενός ευρέως φάσματος απόψεων σχετικά με το βαθμό και τον τρόπο αναθεώρησης αυτών των δύο Οδηγιών και θα αποτελέσει τροφοδότηση για την προετοιμασία των προτάσεων της Επιτροπής το επόμενο έτος.

Τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή παρουσίασε το Σχέδιο για τον Κλιματικό Στόχο 2030 το οποίο επιδιώκει να αυξήσει τον στόχο της ΕΕ για μείωση του αερίου θερμοκηπίου (GHG) από το 40% σε τουλάχιστον 55%. Αυτό το σχέδιο συνοδεύτηκε από μια ολοκληρωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων, η οποία δείχνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτής της φιλοδοξίας.

Σημειώνοντας ότι οι τρέχοντες ελάχιστοι στόχοι για το 2030 είναι το 32% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το 32,5% για την ενεργειακή απόδοση, η αξιολόγηση εκτιμά ότι το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για το 2030 θα πρέπει να φθάσει το 38% με 40%. Από την άλλη, η εξοικονόμηση ενέργειας θα πρέπει να αυξηθεί σε στο 36% με 39% για την τελική κατανάλωση ενέργειας και στο 39 με 41% για την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας.

Επιπλέον, οι δύο οδηγίες θα πρέπει να ενημερωθούν για να συμπεριλάβουν το φάσμα των πρωτοβουλιών της Πράσινης Συμφωνίας που έχουν κατατεθεί από την Επιτροπή. Αυτές περιλαμβάνουν τη στρατηγική Ενσωμάτωσης του Ενεργειακού Συστήματος, τη στρατηγική Υδρογόνου, το Κύμα Ανακαίνισης και τη Στρατηγική Υπεράκτιας Ανανεώσιμης Ενέργειας (αναμένεται να δημοσιευθεί στις 19.11.2020). Θα λάβει επίσης υπόψη άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ σε άλλους τομείς της πολιτικής, όπως το σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη, τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030 και το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία.

Η κάθε διαβούλευση, αποτελούμενη από μία σειρά περίπου 60 ερωτήσεων θα διαρκέσει έως τα μέσα Φεβρουαρίου - την τυπική περίοδο των δώδεκα εβδομάδων.

Οι περισσότερες ερωτήσεις έχουν τη μορφή απάντησης με ένα τικ στο πλαίσιο επιλογής: Συμφωνώ απόλυτα / Συμφωνώ / Διαφωνώ / Διαφωνώ απόλυτα, και με μια επιλογή για πρόσθετες παρατηρήσεις.

Σημειώνεται ότι αρχικά η διαβούλευση δημοσιεύεται μόνο στα Αγγλικά και οι μεταφράσεις σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ θα είναι διαθέσιμες από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η Επιτροπή στοχεύει σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό - από δημόσιες αρχές, εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, βιομηχανικές ενώσεις, οργανώσεις καταναλωτών, ενώσεις εργαζομένων, ΜΚΟ, περιβαλλοντικές οργανώσεις, συμβούλους, ακαδημαϊκούς, ομάδες προβληματισμού, άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους και πολίτες.

Πηγή: ec.europa.eu