Σ. Φάμελλος: “Μορατόριουμ στις ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών υποδομών και δικτύων και λόγω πανδημίας”

Σ. Φάμελλος: “Μορατόριουμ στις ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών υποδομών και δικτύων και λόγω πανδημίας”
Παρασκευή, 13/11/2020 - 11:55

Ζήτημα εφαρμογής «μορατόριουμ» για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην οικονομία έθεσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο του renewable & storage forum του energypress.gr.

Επισήμανε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί στρατηγική επιλογή η ενίσχυση του δημοσίου ελέγχου και του ρόλου της πολιτείας στις ενεργειακές υποδομές. Ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας, σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη, ενισχύεται ο ρόλος της πολιτείας και των δημόσιων πολιτικών. Για το λόγο αυτό είναι απαράδεκτο, σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση και ειδικά ο κύριος Χατζηδάκης να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων υποδομών και του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς αυτό να υπαγορεύεται από δανειστές, μνημόνια ή άλλες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας.

Επιπλέον, το δυσμενές οικονομικό και επενδυτικό κλίμα δημιουργεί το ρίσκο υποδομές στρατηγικού χαρακτήρα για την Ελλάδα, όπως είναι τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, να πουληθούν σε ιδιαιτέρως χαμηλές τιμές που δεν αντανακλούν σε καμία περίπτωση την πραγματική τους αξία και να προσελκύσουν τελικά κερδοσκοπικά funds. Έτσι, σήμερα, το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων γίνεται ζήτημα που θίγει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον και πρέπει να υπάρχει μια συμμαχία, μια συμφωνία πολιτικών δυνάμεων, της αγοράς και των επιστημόνων στην ενέργεια ώστε να επιτευχθεί ένα μορατόριουμ.

Σημείωσε στη συνέχεια, ότι ενώ υπάρχει συναίνεση στις δηλώσεις σχετικά με τους περιβαλλοντικούς στόχους, υπάρχουν ωστόσο σημαντικές διαφορές και αντίστοιχες πολιτικές επιλογές για το δρόμο που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην κλιματική ουδετερότητα το 2030 και δεν πρόκειται συνεπώς για ένα καθαρά τεχνοκρατικό θέμα. Η κυβέρνηση οφείλει, όπως τόνισε, επιπλέον να τοποθετηθεί σχετικά με την αναθεώρηση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, οι οποίοι πρέπει να ανταποκριθούν στους πιο φιλόδοξους στόχους που έχουν συμφωνηθεί πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σημείωσε ότι αυτή η αναθεώρηση θέτει σε αμφισβήτηση το σχέδιο της κυβέρνησης για την αεριοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής με ιδιωτικές μονάδες.

Προχώρησε σε μία κριτική των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΝΔ τους τελευταίους δεκατέσσερις (14) μήνες, μέσα από την ανάδειξη των βασικών διαφορών μεταξύ της σημερινής διακυβέρνησης και της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-2019.

Σήμερα παρατηρούμε:

– Αυξήσεις αντί για σταθερές τιμές ρεύματος

– Ανοχή σε φαινόμενα αισχροκέρδειας (υπερκέρδη προμηθευτών εν μέσω πανδημίας)

– Έλλειμμα αντί για πλεόνασμα στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ

– Επενδυτικό «χειμώνα» αντί για επενδυτική «άνοιξη» στις ΑΠΕ

– Απώλεια αντί για διατήρηση δημόσιου ελέγχου στα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

– Ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό, φυσικό αέριο αντί από ΑΠΕ

– Επενδύσεις μόνο για λίγους και από λίγους αντί για ενίσχυση του πλουραλισμού στην παραγωγή με τις Ενεργειακές Κοινότητες

«Έχουμε μπροστά μας έναν κλιματικό «αγώνα δρόμου» και ένα νέο κλιματικό ανταγωνισμό στον οποίο όμως εκτός από την εθνική οικονομία, δεν πρέπει αν μείνει πίσω ούτε η ελληνική κοινωνία. Έχουμε μπροστά μας όμως και ένα μεγάλο πακέτο κονδυλίων από την Ε.Ε. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι βέβαια πρέπει να κατανεμηθεί ορθά ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για την οικονομία στο σύνολό της»

«Πρέπει δηλαδή ο «πράσινος αγώνας δρόμου» να μην αφορά μόνο λίγους επιχειρηματίες που τυγχάνει να έχουν προνομιακή σχέση με τους κυβερνώντες αλλά, πρέπει να εμπλέξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ειδικά τώρα παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή και φυσικά να αφορούν σε μεγάλο ποσοστό καινοτόμους τομείς ώστε να αξιοποιήσουμε τα μυαλά των νέων ανθρώπων που αποφοιτούν από τα Πανεπιστήμιά μας»

«Η παλαιά κρατικοδίαιτη και πελατειακή λογική μάς οδήγησε στη χρεοκοπία και στην κρίση και δεν μπορεί να μάς οδηγήσει μπροστά αλλά μόνο σε στρεβλώσεις και προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος παρουσίασε τους βασικούς, κοινωνικούς άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ενέργεια την οποία και θα εφαρμόσει την επόμενη περίοδο διακυβέρνησης.

— Εκδημοκρατισμός του ενεργειακού συστήματος, με την ενεργό εμπλοκή των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών επιχειρήσεων στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, μετριάζοντας παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, τις κοινωνικές αντιδράσεις στην εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων ειδικά με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που θα συμβάλει και στη μείωση του κόστους ενέργειας.

– Να μη μείνει κανείς πίσω στην πράξη. Να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία της μετάβασης δε θα εμβαθύνει τις υφιστάμενες ανισότητες και αποκλεισμούς, δε θα δημιουργήσει νέους αλλά θα αμβλύνει τις ανισότητες του σήμερα. (Δίκαιη μετάβαση στις λιγνιτικές περιοχές, καθολική πρόσβαση στην ενέργεια εν μέσω πανδημίας, Ταμείο Επανασυνδέσεων για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες).

– Πλαίσιο διαφάνειας και ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές και τους πολίτες. Δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο, Προεδρικά Διατάγματα για τις περιοχές Natura 2000, μεταρρυθμίσεις που μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε και τώρα «ξηλώνει» η κυβέρνηση ΝΔ, όπως και εκκίνηση εκπόνησης Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ που έχει «παγώσει».

«Να μη γίνουν οι φτωχοί φτωχότεροι, με απλά λόγια, λόγω της πράσινης μετάβασης, να διασφαλίσει η πολιτεία την καθολική πρόσβαση των πολιτών στα βασικά, για εμάς, αγαθά του νερού και της ενέργειας. Πρόκειται για ένα θέμα που γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο και σημαντικό εν μέσω πανδημίας που οφείλουμε όλοι να μείνουμε σπίτι για να μείνουμε ασφαλείς», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του.