IEA: Το νέο lockdown στην Ευρώπη θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση πετρελαίου

IEA: Το νέο lockdown στην Ευρώπη θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση πετρελαίου
Δευτέρα, 09/11/2020 - 13:24

Η επιβολή του νέου lockdown στην Ευρώπη με στόχο τον περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού φαίνεται ότι μειώνει την προοπτική για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Ο Keisuke Sadamori, διευθυντής του IEA για τις ενεργειακές αγορές και την ασφάλεια, δήλωσε στο Reuters ότι παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος πιθανόν να είναι λιγότερο σοβαρός σε σύγκριση με το πρώτο lockdown στις αρχές του έτους.

«Μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής ηπείρου βρίσκονται σε καθεστώς lockdown. Αυτό σίγουρα θα λειτουργήσει αρνητικά».

Όμως, πρόσθεσε:

«Αυτή τη φορά αναμένουμε σίγουρα ότι ο αντίκτυπος θα είναι μικρότερος από το τελευταίο lockdown... Αυτή τη φορά τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά καθώς και ορισμένα καταστήματα».

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει από το ιστορικό χαμηλό νωρίτερα μέσα στο έτος και κυμαίνονται γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι, όμως οι φόβοι σχετικά με τη μειωμένη ζήτηση παραμένουν.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του για τη ζήτησης πετρελαίου το 2020 και 2021 στις 14 Οκτωβρίου, ο ΙΕΑ διατήρησε σταθερή την πρόβλεψή του, όμως αυτό συνέβη προτού οι σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού. Η νέα ανάλυση του ΙΕΑ για την αγορά πετρελαίου αναμένεται αυτή την Πέμπτη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κίνα παραμένει η χώρα στην οποία αναμένεται να αυξήσει την ετήσια ζήτηση πετρελαίου καθώς κατάφερε να περιορίσει την μετάδοση του ιού νωρίτερα μέσα στο έτος.

Τέλος, σχετικά με τη ζήτηση προϊόντων πετρελαίου, η εικόνα είναι ανάμικτη, με τη ζήτηση καύσιμων αεριωθούμενων και κηροζίνης να συνεχίζει να έχει καθοδική πορεία, ενώ καλύτερη να είναι η εικόνα για τη ζήτηση του ντίζελ, του πετρελαίου και της βενζίνης.

Πηγή: Reuters