Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί της τροποποιημένης πρότασης όλων των ΔΣΜ της CE για πρόσθετες ιδιότητες Eφεδρειών Διατήρησης Συχνότητας (ΕΔΣ

Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί της τροποποιημένης πρότασης όλων των ΔΣΜ της CE για πρόσθετες ιδιότητες Eφεδρειών Διατήρησης Συχνότητας (ΕΔΣ
Πέμπτη, 29/10/2020 - 10:07

Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί της τροποποιημένης πρότασης όλων των ΔΣΜ της CE για πρόσθετες ιδιότητες Eφεδρειών Διατήρησης Συχνότητας (ΕΔΣ) σύμφωνα με το άρθρο 154 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485 της Επιτροπής της 2ας Αυγούστου 2017 σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για τη λειτουργία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Στο πλαίσιο επίτευξης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target model), εξεδόθη, κατ’ αρχήν, ο Κανονισμός (ΕΚ) υπ’ αριθ. 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1228/2003.

Στη συνέχεια, με εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 18(3)(d) και 18(5) του Κανονισμού (ΕΚ) 714/ 2009, εξεδόθη από την Επιτροπή ο υπ’ αριθ. 2017/1485 Κανονισμός (ΕΕ) της 2ας Αυγούστου 2017 (εφεξής ο «Κανονισμός»), με τον οποίο καθορίζονται κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντηρίων γραμμών για τη λειτουργία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό, οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς (ΔΣΜ ή TSOs) καταρτίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες που απαιτούνται από τον Κανονισμό και τα υποβάλλουν προς έγκριση στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές εντός των αντίστοιχων προθεσμιών που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 154 (2) του Κανονισμού:

«…2. Όλοι οι ΔΣΜ μιας συγχρονισμένης περιοχής έχουν το δικαίωμα να προσδιορίζουν, στην επιχειρησιακή συμφωνία συγχρονισμένης περιοχής, κοινές πρόσθετες ιδιότητες της ΕΔΣ που απαιτούνται για την εμπέδωση της επιχειρησιακής ασφάλειας στη συγχρονισμένη περιοχή, μέσω δέσμης τεχνικών παραμέτρων και εντός των ορίων που αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/631 και στα άρθρα 27 και 28 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1388. Οι εν λόγω κοινές πρόσθετες ιδιότητες της ΕΔΣ λαμβάνουν υπόψη την εγκατεστημένη δυναμικότητα, τη δομή και τις τάσεις της κατανάλωσης και της παραγωγής της συγχρονισμένης περιοχής. Οι ΔΣΜ εφαρμόζουν μεταβατική περίοδο για την εισαγωγή πρόσθετων ιδιοτήτων, που καθορίζονται σε διαβούλευση με τους επηρεαζόμενους παρόχους ΕΔΣ..»

(Όπου:

ΔΣΜ: Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς, ΕΔΣ: Εφεδρείες Διατήρησης Συχνότητας CE: Continental Europe)

Συνεπεία των ανωτέρω, υποβάλλεται προς Δημόσια Διαβούλευση η νέα τροποποιημένη πρόταση όλων των ΔΣΜ της CE για πρόσθετες ιδιότητες ΕΔΣ σύμφωνα με το άρθρο 154 παράγραφος 2 του Κανονισμού, η οποία υποβλήθηκε στη ΡΑΕ προς έγκριση. Οι τροποποιήσεις έγιναν σε συννενόηση μεταξύ των ΤSOs και των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι η Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί της αρχικής πρότασης όλων των ΔΣΜ για το ανωτέρω θέμα είχε ολοκληρωθεί στις 26 Απριλίου 2019.

Επισυνάπτονται:

1. All CE TSOs’ amended proposal for additional properties of FCR in accordance with Article 154(2) of the Commission Regulation (EU) 2017/1485 of 2 August 2017 establishing a guideline on electricity transmission system operation– αγγλικό κείμενο

Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Παρασκευή 13 Nοεμβρίου 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή εγγράφως. Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.

Συνημμένα αρχεία