Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ
Δευτέρα, 12/10/2020 - 12:11

Εντός ενός στενού χρονοδιαγράμματος προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η μερική ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΔΔΗΕ.

Συγκεκριμένα η κομβική για τη ΔΕΗ μερική ιδιωτικοποίηση προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2021, προσφέροντας στον μητρικό όμιλο σημαντικά κεφάλαια για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος στις ΑΠΕ αλλά και για τη μείωση του δανεισμού της Επιχείρησης.

Την περασμένη εβδομάδα διευθετήθηκε μια σημαντική εκκρεμότητα, σχετικά με την αποκρατικοποίηση, καθώς κατατέθηκε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης, μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα στη ΡΑΕ να εκδώσει άμεσα την απόφαση για το ρυθμιζόμενο έσοδο του διαχειριστή για την περίοδο 2021 – 2024. Με τον τρόπο αυτό οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν την αναγκαία ορατότητα για τα μελλοντικά έσοδα του διαχειριστή, ώστε να διαμορφώσουν τις προσφορές τους.

Σημαντικό δέλεαρ για την αποκρατικοποίηση αποτελεί εξάλλου το υπό έγκριση business plan του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021 – 2024 το οποίο προβλέπει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ περιλαμβανομένου του έργου εγκατάστασης 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών.

Όπως αποκάλυψε την Παρασκευή ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Χατζηδάκης το έργο, προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ θα επιδιωχθεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η μεγάλη αυτή επένδυση αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών για τον όμιλο και ταυτόχρονα θα παρέχει τη δυνατότητα δυναμικών συστημάτων τιμολόγησης για τους καταναλωτές. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών αναμένεται να είναι ενιαίος και για το σύνολο των 7,5 εκατ. μετρητών.

Ως προς τα επόμενα βήματα του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, στον οποίο σύμβουλοι είναι η Goldman Sachs και η Eurobank, το Νοέμβριο αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος, με στόχο στο πρώτο δίμηνο του 2021 να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα εμπόδια, το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής και η μεταβίβαση του μειοψηφικού ποσοστού αναμένεται την άνοιξη του 2021.

Χάρης Φλουδόπουλος / capital.gr