Noble Energy: Αναμένεται η έγκριση της πώλησης στην Chevron ύψους 4,2 δισ. δολαρίων

Noble Energy: Αναμένεται η έγκριση της πώλησης στην Chevron ύψους 4,2 δισ. δολαρίων
Παρασκευή, 02/10/2020 - 13:40

Οι μέτοχοι της Noble Energy αναμένεται να δώσουν σήμερα έγκριση για την πώληση των μετοχών της εταιρείας στην Chevron, ύψους 4,2 δισ. δολαρίων, επισφραγίζοντας έτσι την πρώτη μεγάλη ενεργειακή συμφωνία από τότε που ο κορωνοϊός έπληξε την παγκόσμια ζήτηση καυσίμων.

Η συγκεκριμένη αγορά θα ενισχύσει τις μετοχές σχιστολιθικού πετρελαίου της Chevron στις ΗΠΑ και θα προσθέσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο κυβικά πόδια αποθεμάτων φυσικού αερίου στις αναπτυσσόμενες αγορές. Το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν της Noble, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα, η Noble ξεκίνησε την εξόρυξη φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν στο Ισραήλ, μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις υπεράκτιου φυσικού αερίου στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι σύμβουλοι μεσολάβησης της Institutional Shareholder Services (ISS) και της Glass Lewis συνέστησαν την έγκριση της συμφωνίας. Αντίθετα, η Elliott Management Corp, η οποία κατέχει άγνωστο μερίδιο στη Noble, δεν έχει δηλώσει το τι θα ψηφίσει.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Noble φτάνουν συνολικά τα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια ή 8,58 δολάρια ανά μετοχή, με βάση την τιμή της Chevron την Πέμπτη, εξαιρουμένου του χρέους που ανέρχεται περίπου στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η έλλειψη ανταγωνιστών έχει μειώσει τα αποθέματα περίπου κατά 11%.

Η συμφωνία έρχεται εν μέσω μιας «βάναυσης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας» στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Tom Ellacott, ερευνητής στη Wood Mackenzie. Η Chevron βρίσκεται τώρα σε «ισχυρή θέση και δεν αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο ανταγωνισμό».

Σημειώνεται ότι η Noble είχε επικοινωνήσει με οκτώ εταιρείες όταν αναζητούσε συνεργάτη και είχε συνομιλίες με έξι πιθανούς αγοραστές. Ωστόσο, από τη στιγμή που επιτεύχθηκε η συμφωνία με την Chevron δεν έχουν εμφανιστεί ανταγωνιστές.

Πηγή: Reuters