Κίνα: Πλησιάζει εισαγωγές-ρεκόρ ΥΦΑ καθώς οι βιομηχανίες ανακάμπτουν

Κίνα: Πλησιάζει εισαγωγές-ρεκόρ ΥΦΑ καθώς οι βιομηχανίες ανακάμπτουν
Παρασκευή, 25/09/2020 - 14:53

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Κίνα πιθανότατα να αυξηθούν κατά 10%, σημειώνοντας νέο υψηλό ποσοστό, καθώς οι εταιρείες συγκεντρώνουν προμήθειες σε χαμηλές τιμές για να καλύψουν την αυξανόμενη βιομηχανική χρήση του, αλλά και για να καλύψουν και έντονη ζήτηση από τα νοικοκυριά.

Η συνολική χρήση του φυσικού αερίου στην Κίνα πιθανότατα να διευρυνθεί κατά 4-6%, αποτελώντας την μοναδική χώρα στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης που είναι μειωμένη κατά 4 %, καθώς η παγκόσμια οικονομία συρρικνώνεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι εισαγωγές ΥΦΑ αναμένεται να φθάσουν το ρεκόρ των 65-67 εκατομμυρίων τόνων φέτος, σύμφωνα με αναλυτές, μία αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το 2019. Ο ρυθμός ζήτησης αυξάνεται τόσο, ώστε είναι πιθανόν να ξεπεράσει τον κορυφαίο αγοραστή ΥΦΑ στον κόσμο μέχρι το 2022, την Ιαπωνία.

Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η οικονομία της Κίνας έχει πλέον επανέλθει στην πορεία ανάπτυξης που είχε πριν από την πανδημία.

«Μετά από τη σύντομη επιτυχία στις αρχές του τρέχοντος έτους λόγω της πανδημίας COVID-19, η ζήτηση φυσικού αερίου της Κίνας ανέκαμψε ταχύτερα από το αναμενόμενο, κάτι που οφείλεται κυρίως στον βιομηχανικό τομέα, ο οποίος έχει ανακάμψει στα επίπεδα του 2019», δήλωσε η Alicia Wee, αναλύτρια της FGE.

Οι εταιρείες πραγματοποίησαν παραγγελίες για περισσότερες ποσότητες κρύου αερίου από το Κατάρ, τη Ρωσία και την Αυστραλία, εκμεταλλευόμενες τις χαμηλές τιμές στις αρχές του έτους, καθώς η ζήτηση μειωνόταν ραγδαία.

Για να καλύψει τις υψηλότερες εισαγωγές ΥΦΑ, ο κορυφαίος εισαγωγέας φυσικού αερίου PetroChina, μείωσε τις δαπανηρές προμήθειες από την Κεντρική Ασία και κυρίως από το Καζακστάν.

Σημειώνεται ότι για την Κίνα το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο-γέφυρα στην πορεία της προς την αποανθρακοποίηση μέχρι το 2060 και μάλιστα, από το 2016 έχει αντικαταστήσει τον άνθρακα με φυσικό αέριο σε εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες σπίτια.

Με πληροφορίες από: Reuters