Καλιφόρνια: Θα απαγορεύσει την πώληση βενζινοκίνητων αυτοκινήτων έως το 2035

Καλιφόρνια: Θα απαγορεύσει την πώληση βενζινοκίνητων αυτοκινήτων έως το 2035
Πέμπτη, 24/09/2020 - 14:50

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Gavin Newsom, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι όλα τα επιβατικά οχήματα που θα πωλούνται στην πολιτεία θα είναι μηδενικών εκπομπών άνθρακα το αργότερο μέχρι το 2035, με σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και του νέφους.

Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη, ο τομέας των μεταφορών προκαλεί περισσότερο από το ήμισυ της ρύπανσης από άνθρακα στην Καλιφόρνια και ορισμένα τμήματα της πολιτείας θεωρούνται ορισμένα από τα τοξικότερα στη χώρα.

Ο Newsom σε ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Για πάρα πολλές δεκαετίες, έχουμε επιτρέψει στα αυτοκίνητα να ρυπαίνουν τον αέρα που αναπνέουν τα παιδιά και οι οικογένειές μας. Τα αυτοκίνητά μας δεν θα πρέπει να χειροτερέψουν τις πυρκαγιές και να δημιουργήσουν περισσότερες ημέρες με καπνό στον αέρα. Τα αυτοκίνητα δεν πρέπει να λιώνουν τους πάγους ή να αυξάνουν τη στάθμη της θάλασσας απειλώντας τις αγαπημένες μας παραλίες και τις ακτές».

Η συγκεκριμένη διαταγή του κυβερνήτη χαρακτηρίστηκε ως μια επιθετική προσπάθεια για να απομακρυνθεί η πολιτεία από την εξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Θα υπάρξουν κανονισμοί που θα επιβάλουν την υποχρέωση ότι όλες οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων και φορτηγών στην πολιτεία θα έχουν μηδενικές εκπομπές έως το έτος 2035 και ότι όλα τα μεσαία και βαρέα φορτηγά θα είναι απαλλαγμένα από εκπομπές άνθρακα έως το 2045 «όπου αυτό είναι εφικτό».

Η εντολή δεν θα εμποδίσει τους κατοίκους της Καλιφόρνιας να από το να κατέχουν βενζινοκίνητα αυτοκίνητα ή να πωλούν μεταχειρισμένα μοντέλα, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη.

Απαιτούνται, βέβαια, συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις για να επιταχυνθεί η δημιουργία δικτύων φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σταθμούς για μη ρυπογόνα καύσιμα όπως είναι το υδρογόνο.

Η Καλιφόρνια αποτελεί μια μεγάλη αγορά αυτοκινήτων, όμως οι καταστροφικές πυρκαγιές έχουν γίνει συχνές, καθώς η κλιματική αλλαγή κάνει τα φύλλα των δέντρων και τους θάμνους να ξηραίνονται.

Οι πυρκαγιές σε ολόκληρη την Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την πολιτεία της Ουάσινγκτον έκαψαν φέτος περισσότερα από πέντε εκατομμύρια στρέμματα, σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν από τα σπίτια τους.

Η Tesla με έδρα την Καλιφόρνια δήλωσε την Τρίτη ότι μειώνει το κόστος της μπαταρίας για να επιταχύνει την παγκόσμια μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ότι θα μπορούσε να διαθέσει στην αγορά ένα μοντέλο αυτό-οδηγούμενου ηλεκτρικού οχήματος αξίας 25.000 δολαρίων σε περίπου τρία χρόνια.

Πηγή: AFP