Σ. Φάμελλος – Π. Πέρκα: “Απαιτείται θεσμική λύση και όχι συνεχείς παρατάσεις για τα αυθαίρετα”

Σ. Φάμελλος – Π. Πέρκα: “Απαιτείται θεσμική λύση και όχι συνεχείς παρατάσεις για τα αυθαίρετα”
Πέμπτη, 24/09/2020 - 11:20

Ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που είναι ήδη σε εξέλιξη, δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες στο δημόσιο και στους δήμους και συμπιέζει σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών, οι κύριοι Χατζηδάκης και Οικονόμου αντιμετωπίζουν με κυνισμό την αγωνία του τεχνικού κόσμου, των πολιτών αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), που ζητούν να παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα τακτοποίησης αυθαίρετων, ώστε να ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων τακτοποίησης.

Ο ίδιος υπουργός, που έδωσε παράταση μέχρι 30/9, μετά τη λήξη της προθεσμίας τον Ιούνιο, επικαλούμενος έκτακτες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας, αγνοεί τις αντικειμενικές συνθήκες που στραγγαλίζουν τους μηχανικούς, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες.

Σήμερα, οι συνθήκες της πανδημίας Covid 19 υποχρεώνουν τις υπηρεσίες πρακτικά να υπολειτουργούν, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η σχετική πλατφόρμα του ΤΕΕ, λόγω φόρτου. Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν, αυτήν την περίοδο αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις (κτηματολόγιο, ΕΝΦΙΑ κλ.π.).

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δε συμφωνεί με τις απεριόριστες παρατάσεις και θεωρεί προφανές ότι είναι θέμα θεσμικής τάξης να κλείσει ο κύκλος των αναβολών. Αυτή είναι και η υποχρέωση της πολιτείας, αυτό έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, την προηγούμενη περίοδο, δίνοντας παρατάσεις όταν χρειαζόταν για την υλοποίηση και ολοκλήρωση κάθε μεταρρύθμισης (π.χ. ανάρτηση δασικών χαρτών).

Σήμερα, η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν συμβούλια που δεν έχουν ακόμα συσταθεί και οφείλουν να δίνουν εγκρίσεις και ότι οι Περιφερειακές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αιτήματα των μηχανικών και των πολιτών για την παροχή στοιχείων και γνωμοδοτήσεων. Για τους αρχαιολογικούς χώρους και τους ιστορικούς τόπους δε, απαιτούνται γνωμοδοτήσεις από το τοπικό Αρχαιολογικό Συμβουλίου και το ΚΕ.Σ.Α., που όμως παρουσιάζουν τεράστιες καθυστερήσεις άλλοτε λόγω όγκου και άλλοτε λόγω μη συνεδριάσεων.

Το μεγαλύτερο όμως κενό διαπιστώνεται στα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 και στην ισοπεδωτική και άδικη αντιμετώπισή τους, άσχετα με το αν έχουν άδεια δόμησης ή όχι.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το εργαλείο της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, με αποτέλεσμα το πάγωμα όλων των δικαιοπραξιών σε περίπτωση άμεσης λήξης της προθεσμίας για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, κρίνουμε ότι είναι επιβεβλημένη η παράταση της προθεσμίας υπαγωγής των αυθαίρετων κατασκευών τουλάχιστον μέχρι την προετοιμασία και λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Θα πρέπει ακόμη, μέχρι τότε, να έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία θεσμικής πρότασης που να δίνει από τη μια, τη δυνατότητα τακτοποίησης των ακινήτων της κατηγορίας 5 που έχουν άδεια δόμησης μέχρι την έκδοση σε ρητά προσδιορισμένο χρόνο της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και από την άλλη, να είναι ιδιαιτέρως αυστηρή με τις αυθαίρετες κατασκευές που δεν έχουν νόμιμη διοικητική πράξη και παραβιάζουν κάποιο καθεστώς προστασίας. Τη νομοτεχνική επεξεργασία αυτής της ρύθμισης προτείνουμε να καταθέσει το ΤΕΕ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Γι’ αυτό το λόγο, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία κατάθεσης τροπολογίας, σε νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο, η οποία θα παρατείνει την προθεσμία μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2021, λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση του ΤΕΕ για προετοιμασία της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ οφείλει παράλληλα να αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε, ο δημόσιος τομέας να μην αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής και να στηρίξει τους πολίτες και τους μηχανικούς.