ΙΕΑ: Καλεί την G20 για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης

ΙΕΑ: Καλεί την G20 για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης
Δευτέρα, 21/09/2020 - 13:58

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) και η Business 20 (Β20) κάλεσαν τους ηγέτες της G20 να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ενεργειακή μετάβαση με σκοπό τη βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία.

Σε κοινή τους δήλωση στο πλαίσιο μιας σειράς υπουργικών συναντήσεων της G20 στις οποίες συμμετείχαν υπουργοί περιβάλλοντος και ενέργειας έκαναν λόγο για πολιτικές επιλογές που αποσκοπούν στην τόνωση του αναγκαίου επενδυτικού κύκλου των χωρών της G20 για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης.

Αυτές περιλαμβάνουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης υφιστάμενων τεχνολογιών χαμηλών και ουδέτερων εκπομπών και την ενίσχυση της καινοτομίας σε κρίσιμους τομείς της τεχνολογίας όπως είναι το υδρογόνο, οι μπαταρίες και η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Επιπλέον έκαναν έκκληση στις χώρες της G20 να ενισχύσουν τη σταθερότητα της αγοράς ενέργειας, μέσω της διαφάνεια των ενεργειακών δεδομένων και της αξιολόγησης των κινδύνων, λαμβάνοντας μέτρα για την ασφάλεια των ενεργειακών συστημάτων και παρέχοντας πρόσβαση στην προσιτή και αδιάκοπη ροή καθαρής ενέργειας σε όλους.

Μάλιστα, έγινε λόγος και για εφαρμογή ενεργειακών τιμών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας δίκαιης μετάβασης.

Ο πρόεδρος του B20 Γιούσεφ Αλ-Μπενιάν δήλωσε:

«Η πανδημία του κορωνοϊού, με τις ιστορικά χαμηλές τιμές ενέργειας, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μια ενεργειακή μετάβαση χαμηλού οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού κόστους».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε:

«Η κινητοποίηση των κρίσιμων επενδύσεων για την επίτευξη των διεθνών ενεργειακών και κλιματικών στόχων απαιτεί έναν μεγάλο συνασπισμό κυβερνήσεων, εταιρειών, επενδυτών και πολιτών. Ο IEA είναι στην ευχάριστη θέση να συνεργαστεί με τη G20 και τη B20 για την επιτάχυνση τεχνολογιών καθαρής ενέργειας που χρειαζόμαστε για τη δημιουργία πιο βιώσιμων και ανθεκτικών ενεργειακών συστημάτων. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε με την κρίση του κορωνοϊού, οι ισχυρότερες δράσεις καθαρής ενέργειας και οι φιλοδοξίες από έναν αυξανόμενο αριθμό κυβερνήσεων και εταιρειών σε όλο τον κόσμο με κάνουν όλο και πιο αισιόδοξο για το μέλλον».