Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Νέος χρηματοδοτικός μηχανισμός για την ενίσχυση της ανανεώσιμης ενέργειας

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Νέος χρηματοδοτικός μηχανισμός για την ενίσχυση της ανανεώσιμης ενέργειας
Πέμπτη, 17/09/2020 - 16:58

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τους κανόνες για τον νέο Μηχανισμό Χρηματοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ΕΕ, που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2021.

Πρόκειται για ένα Μηχανισμό που θα διευκολύνει τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ η παραγόμενη ενέργεια θα προσμετράται στους στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όλων των συμμετεχόντων χωρών και θα ενισχύει τη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, δήλωσε:

«Για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Ευρώπη τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030, θα πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτός ο μηχανισμός παρέχει ένα επιπλέον εργαλείο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων σε έργα καθαρής ενέργειας. Θα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και θα δώσει ώθηση στις πράσινες προσπάθειές μας για ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των ευρωπαϊκών οικονομιών με τη λήψη έργων μεγάλης κλίμακας, υποστηρίζοντας τις τοπικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργώντας θέσεις εργασίας».

Όπως προβλέπεται στον Κανονισμό Διακυβέρνησης της Ενεργειακής Ένωσης, τον Μηχανισμός θα τον διαχειρίζεται η Επιτροπή, ενώνοντας επενδυτές και προγραμματιστές μέσω τακτικών δημόσιων διαγωνισμών. Θα επιτρέπει στα «συνεισφέροντα κράτη μέλη» (“Contributing” Member States) να καταβάλλουν εθελοντικές χρηματοδοτικές συνεισφορές στο σύστημα, που θα χρησιμοποιηθεί για έργα ανανεώσιμης ενέργειας που θα πραγματοποιηθούν στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη «υποδοχής» (“Host” Member States).

Έτσι τα «συνεισφέροντα» κράτη μέλη θα επενδύουν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε άλλη χώρα. Αυτό θα τους επιτρέπει να υποστηρίζουν έργα που είναι περισσότερο αποδοτικά οικονομικά από την ανάπτυξη της ίδιας τεχνολογίας στο εσωτερικό, και να επενδύουν σε τεχνολογίες που δεν είναι πρακτικά δυνατές - για παράδειγμα υπεράκτια αιολικά πάρκα για κράτη μέλη που δεν έχουν θάλασσα ή ηλιακή ενέργεια για χώρες με λιγότερα ώρες του ήλιου.

Για τα κράτη μέλη «υποδοχής», τα συλλογικά χρηματοδοτούμενα έργα ανανεώσιμης ενέργειας θα αναπτύσσονται στην επικράτειά τους. Αυτό τα ωφελεί όσον αφορά τον εθνικό ενεργειακό εφοδιασμό, τον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού συστήματος, τις τοπικές επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας, τη βελτιωμένη ποιότητα του αέρα και την ενεργειακή ασφάλεια.

Η ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται θα προσμετράται στους στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο για τα κράτη μέλη «υποδοχής» όσο και για τα «συνεισφέροντα» κράτη μέλη - με τον διαχωρισμό βάσει του ποσοστού των επενδύσεων.

Έτσι προσφέρεται μια ευκαιρία στα κράτη μέλη που αγωνίζονται να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους να συμβάλουν στην επίτευξη των συνολικών στόχων της ΕΕ. Επιπλέον, ο μηχανισμός έχει και χαμηλότερο κόστος μετάβασης σε σύγκριση με άλλους υπάρχοντες μηχανισμούς συνεργασίας.

Περισσότερες πληροφορίες: Renewable Energy Financing Mechanism

Πηγή: ec.europa.eu