Άδωνις Γεωργιάδης: Έως τέλος του χρόνου 17 έργα ΣΔΙΤ 1,2 δισ. για διαχείριση απορριμμάτων

Άδωνις Γεωργιάδης: Έως τέλος του χρόνου 17 έργα ΣΔΙΤ 1,2 δισ. για διαχείριση απορριμμάτων
Τετάρτη, 09/09/2020 - 16:02

Μέχρι τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν 17 έργα ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων για να "καλυφθεί η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ και να μην χαθεί ούτε αν ευρώ" όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά για την απορροφητικότητα των κονδυλίων ΕΣΠΑ σημείωσε ότι "στο κομμάτι αυτό δεν μπήκε ούτε ένα τούβλο την περίοδο 2015-2019 και η χώρα κινδύνευε να επιστρέψει 1,2 δισ. στην ΕΕ".

Σε ότι αφορά γενικότερα την απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως η Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιούλιο 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ έχει ανέβει στην 8η θέση με 56% στις συνολικές πληρωμές από την 12η θέση που βρίσκονταν τον Ιούλιο 2019. Ενώ στις ενδιάμεσες πληρωμές ανέβηκε στην 13η θέση από την 18η, δηλαδή πέντε θέσεις. " Άρα έπρεπε να μας πείτε μπράβο που ανεβήκαμε τόσες θέσεις και θα ανέβουμε ακόμα περισσότερες" τόνισε στον κ. Παππά ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση συνολικά για την κατάσταση της οικονομίας, και την ύφεση λέγοντας "δεν είμαστε κλεισμένοι να βλέπουμε έναν τηλεοπτικό σταθμό που σας λιβανίζει για να έρθουμε εδώ να σας πούμε μπράβο. Οι άλλες χώρες αξιοποιούσαν το ΕΣΠΑ για δομές υγείας και άλλους τομείς. Θα περίμενα να πείτε μια κουβέντα για περίφημη έκθεση Ψαρίδη που αναφέρει ότι το 80% της ελληνικής παραγωγικότητας είναι μη παραγωγική και αναφέρει και την λέξη ‘ζόμπι’ για επιχειρήσεις. Τι θα πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι είναι οι βαριά άρρωστοι που αξίζει να πεθάνουν για να προχωρήσει η ελληνική οικονομία; Ξεφεύγετε της κουβέντας για να δράσετε σήμερα η μάλλον ήταν χθες. Βαφτίζετε το κρέας ψάρι για άλλη μια φορά".

Η κριτική του κ. Παππά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη. "Αυτά που λέτε είναι σε απόσταση από την λογική. Πρέπει να έχεις έρθεις στην Ελλάδα με διαστημόπλοιο για να μην καταλαβαίνεις γιατί υπάρχει ύφεση. Η Ελλάδα σε ότι αφορά την ύφεση πήγε δέκα μονάδες καλύτερα απ’ ότι προβλέπει το ΔΝΤ".

Ενώ παρέθεσε τα ‘εργαλεία’ που όπως είπε η Ελλάδα έφτιαξε πρώτη απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ και αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης έως τώρα: "Ο στόχος θα επιτευχθεί και τον Ιούλιο έχουμε αίτημα πληρωμής από το ΕΣΠΑ 1,3 δις σε μια δόση, που αποτελεί την μεγαλύτερη ενιαία πληρωμή από την πρώτη μέρα που μπήκε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα" τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. "Γιατί φτιάξαμε μια σειρά από εργαλεία όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή που εσείς λέγατε θα μπουν 8.000 και μπήκαν 170.000 επιχειρήσεις, φτιάξατε το ΤΕΠΙΧΙΙ, το μεγάλο εργοδοτικό 80-20, την πληρωμή των ενήμερων, ακόμα και τα 800άρια που δόθηκαν δόθηκαν από το ΕΣΠΑ. Το εργοδοτικό που ξεκινήσαμε 3,5 δις έχει εξαντληθεί και έχουν εκταμιευτεί 2,7 δις. Και συνεχίζουμε".

Μ. Νταλιάνη/ capital.gr