Νορβηγία: Επανεκκίνηση αρκετών επενδυτικών σχεδίων ύστερα από τη μείωση φόρων

Νορβηγία: Επανεκκίνηση αρκετών επενδυτικών σχεδίων ύστερα από τη μείωση φόρων
Πέμπτη, 20/08/2020 - 16:00

Οι επενδύσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία, την κορυφαία πετρελαιοπαραγωγό χώρα στη Δυτική Ευρώπη, θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση φέτος και θα μειωθούν λιγότερο το 2021 σε σύγκριση με προβλέψεις που είχαν δημοσιευτεί λίγους μήνες πριν, σύμφωνα με έρευνα της SSB.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, οι εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Equinor, έχουν αρχίσει ξανά αρκετά έργα αφού το κοινοβούλιο της Νορβηγίας χορήγησε τον Ιούνιο φορολογικά κίνητρα για την τόνωση των επενδύσεων και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας ύστερα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου λόγω της πανδημίας.

Οι επενδύσεις στον κύριο οικονομικό τομέα της χώρας υπολογίζονται τώρα σε 184,6 δισεκατομμύρια κορώνες Νορβηγίας, σε σύγκριση με τις 180,3 δισεκατομμύρια κορώνες τον Μάιο και τις 177,6 δισεκατομμύρια το 2019, αναφέρει η SSB.

Την επόμενη χρονιά, οι επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν σε 148,6 δισεκατομμύρια κορώνες σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη των 145,6 δισεκατομμυρίων κορωνών και θα μπορούσε να ακολουθήσει περαιτέρω αναθεώρηση καθώς αρχίζουν ξανά όλο και περισσότερα έργα.

Τα έργα που έχουν λάβει έγκριση έως το τέλος του 2022 είναι επιλέξιμα για φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες προστατεύουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος.

Ωστόσο, ενώ οι πετρελαϊκές εταιρείες θα δαπανήσουν συνολικά για την ανάπτυξη του τομέα, οι γεωτρήσεις για νέα αποθέματα φαίνεται πως θα μειωθούν, αναφέρει η SSB.

Πηγή: Reuters