Deutsche Bank: Αυστηροποιεί την πολιτική δανεισμού στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων

Deutsche Bank: Αυστηροποιεί την πολιτική δανεισμού στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων
Τρίτη, 28/07/2020 - 13:15

Η Deutsche Bank, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα θέσει τέλος σε όλες στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, με εταιρείες οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από την εξόρυξη άνθρακα, το αργότερο μέχρι το 2025. Πρόκειται για μια απόφαση του οργανισμού στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει αναφορικά με τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Η συγκεκριμένη πολιτική αφορά τις εταιρείες οι οποίες κερδίζουν περισσότερα από τα μισά τους έσοδα από την εξόρυξη άνθρακα, ή στην περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, τις εταιρείες οι οποίες έχουν περισσότερα από τα μισά τους αποθέματα σε άνθρακα. Μάλιστα, η Deutsche Bank δήλωσε ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση νέων έργων στην Αρκτική ή έργων πισσώδους άμμου.

Οι μεταρρυθμίσεις ακολουθούν τις ανακοινώσεις της Deutsche Bank νωρίτερα μέσα στο έτος για νέους στόχους βιωσιμότητας και για την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της τράπεζας.

Σχετικά με το ζήτημα, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Urgewald, δήλωσε ότι η ανακοίνωση της τράπεζας ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα μικρό βήμα, το οποίο έγινε αργά, κάνοντας φανερό ότι η ίδια υστερεί σε σχέση με τους αντιπάλους της αναφορικά με τους πράσινους στόχους της.

«Σε σύγκριση με τους διεθνείς ανταγωνιστές, η τράπεζα εξακολουθεί να υστερεί σε ό,τι αφορά το κλίμα», επισημαίνοντας ότι η BNP Paribas και η Natwest Group, πρώην Royal Bank of Scotland, ήταν πρωτοπόροι στην αλλαγή του παραδείγματος.

Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η νέα πολιτική της Deutsche Bank της επιτρέπει να δανείζει σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των BHP, Anglo American και Glencore, σύμφωνα με τον Urgewald.

Σε αυτό το πλαίσιο η Deutsche Bank δήλωσε ότι θα επανεξετάσει όλες τις δραστηριότητές της που αφορούν την ενέργεια βάσει του άνθρακα στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη έως το τέλος του 2020. Επιπλέον, πρόκειται να ξεκινήσει μια παρόμοια αναθεώρηση για τα έργα στην Ασία μέχρι το 2022.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche, Christian Sewing, ανέφερε ότι αυτή η νέα πολιτική «μας θέτει φιλόδοξους στόχους και μας επιτρέπει να βοηθήσουμε τους μακροχρόνιους πελάτες μας για την δική τους αλλαγή».

Πηγή: Reuters