Nord Stream 2: Η Γερμανία «απορρίπτει» την απειλή για επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ για τον αγωγό

Nord Stream 2: Η Γερμανία «απορρίπτει» την απειλή για επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ για τον αγωγό
Παρασκευή, 17/07/2020 - 13:08

Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών, Χάικο Μας, «απέρριψε» την τελευταία απειλή των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, λέγοντας ότι «η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη».

«Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική διαμορφώνεται στην Ευρώπη και όχι στην Ουάσιγκτον. Απορρίπτουμε σαφώς τις εξωεδαφικές κυρώσεις», ανέφερε ο Maas.

Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση συνομίλησε αρκετές φορές με τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Ουάσινγκτον σχεδίαζε να ενισχύσει τον νόμο περί κυρώσεων κατά του Nord Stream 2, ο οποίος θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προειδοποίησε εκ νέου για πιθανές κυρώσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται στο Nord Stream 2 καθώς και στη δεύτερη γραμμή του αγωγού TurkStream που εκτείνεται από τη Ρωσία έως την Τουρκία.

Ο Πομπέο ισχυρίστηκε ότι τα έργα δεν έχουν εμπορικό σκοπό, αλλά χρησιμεύουν ως εργαλεία της Μόσχας για την εκμετάλλευση της ευρωπαϊκής ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2, που εκτείνεται 1.230 χιλιόμετρα από τη Ρωσία έως τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα μέσα του 2020.