Κομισιόν: Ζητά τη συμβολή του κοινού για την κατάρτιση στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου

Κομισιόν: Ζητά τη συμβολή του κοινού για την κατάρτιση στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου
Δευτέρα, 13/07/2020 - 13:46

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αναγνωρίζεται ότι οι υπερβολικές εκπομπές μεθανίου αποτελούν ένα σημαντικό και επείγον ζήτημα που απαιτεί δράση. Γι’ αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει το στόχο τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την προώθηση και υποστήριξη παρόμοιων δράσεων, διεθνώς.

Στο πλάνο μείωσης των εκπομπών μεθανίου περιλαμβάνεται ο περιορισμός των παραγόντων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2050, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα και η ενίσχυση της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι συνδυασμένες εκπομπές μεθανίου από την ενέργεια, τη γεωργία και τα απόβλητα αποτελούν σχεδόν το σύνολο των ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου. Στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου, η Επιτροπή επεξεργάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική που καλύπτει τους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας και των αποβλήτων. Μάλιστα, η στρατηγική θα περιλαμβάνει προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας της αναφοράς δεδομένων σε όλους τους τομείς, καθώς και εθελοντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των εκπομπών.

Δεύτερον, μεσοπρόθεσμα, προβλέπεται πως η νομοθετική δράση θα ακολουθήσει αυτές τις εθελοντικές πρωτοβουλίες, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση όπου είναι απαραίτητο. Η νομοθετική δράση σε αυτό το μεταγενέστερο στάδιο θα πρέπει είναι καλά στοχοθετημένη και περισσότερο αποτελεσματική.

Τέλος, η Επιτροπή, προκειμένου να εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, ζητά την συμβολή του κοινού σε αυτό το σημαντικό ζήτημα. Γι’ αυτό τι λόγο έχει εγκαινιάσει μια περίοδο 4 εβδομάδων (8 Ιουλίου-5 Αυγούστου) για το κοινό, το οποίο θα μπορεί να παρέχει σκέψεις για την ενίσχυση του χάρτη πορείας αναφορικά με τη στρατηγική μείωσης των εκπομπών μεθανίου.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Πηγή: European Commission