ENTSO-E: Προτάσεις για την πραγμάτωση της Πράσινης Ανάκαμψης

ENTSO-E: Προτάσεις για την πραγμάτωση της Πράσινης Ανάκαμψης
Τετάρτη, 08/07/2020 - 14:45

Η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) αντιπροσωπεύει μια μοναδική ενεργειακή και κοινωνική μετάβαση η οποία θα επιτευχθεί μέσω της μαζικής ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ευρεία κλίμακα, τις καινοτόμες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τον διευρυμένο εξηλεκτρισμό, τις νέες χρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος.

Η οργάνωση ENTSO-E χαιρετίζει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προσανατολίσει όλες τις πολιτικές της στο δρόμο της πραγμάτωσης μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης κλιματικά ουδέτερης, ανθεκτικής και καινοτόμου. Οι Ευρωπαίοι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς είναι έτοιμοι να πράξουν το καθήκον τους για να επιτευχθεί η πράσινη ανάκαμψη.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς απέδειξαν την αδιάλειπτη αλληλεγγύη τους και τήρησαν τη δέσμευσή τους για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές και τις ζωτικές υπηρεσίες της ΕΕ. Αυτή η άνευ προηγουμένου κρίση δεν πρέπει να αποθαρρύνει την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις από το να επενδύσουν στην Πράσινη Συμφωνία, δεδομένου ότι αποτελεί βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης.

Για να είναι επιτυχής η πράσινη ανάκαμψη, η ENTSO-E κάνει τις ακόλουθες συστάσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ:

1) Θα πρέπει να αναγνωριστεί ο καθοριστικός ρόλος των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος. Ως διαχειριστές συστημάτων, σχεδιαστές δικτύου και προγραμματιστές, και ως διαμεσολαβητές της αγοράς, οι Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς μπορούν να οδηγήσουν το ενεργειακό οικοσύστημα της Ευρώπης σε ένα «σύστημα διασυνδεδεμένων συστημάτων» ξεκινώντας με την ανάπτυξη μιας πολυτομεακής προσέγγισης στον προγραμματισμό του δικτύου και τις επενδύσεις τόσο στα χερσαία, όσο και στα υπεράκτια δίκτυα.

2) Είναι απαραίτητο να τεθεί η ηλεκτροδότηση στο επίκεντρο των πολιτικών της ΕΕ για την απαλλαγή από άνθρακα. Η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί τον κύριο φορέα για την καθαρή ενέργεια και το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

3) Προτείνεται να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς και στα ψηφιακά «δίδυμα» τους. Η επένδυση στην κατάλληλη επέκταση του δικτύου μεταφοράς και στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας «cyber fisik» έχει αξία για ολόκληρη την κοινωνία όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα. Η καινοτομία είναι απαραίτητη και ειδικά σε τομείς που θα ενισχύσουν την υλοποίηση του μετασχηματισμού.

4) Θα πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή ανάκαμψη ολόκληρης της αλυσίδας αξίας ηλεκτρικής ενέργειας. Τα μέτρα του περιορισμού για την πανδημία επηρέασαν ολόκληρο τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κίνδυνος ελλείψεων στην αλυσίδα παραγωγής αξίας και σε κρίσιμα υλικών θα πρέπει να παρακολουθείται και να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η βιομηχανική και στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η επένδυση στο σύστημα μεταφοράς συμβάλλει στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και παρέχει συγκεκριμένη στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μέσω της δημιουργίας άμεσων και έμμεσων εσόδων καθ 'όλη τη φάση σχεδιασμού και υλοποίησης και της μείωσης της διαφοράς τιμών μεταξύ των περιοχών καθώς και του συνολικού ενεργειακού κόστους.

Είναι λοιπόν απαραίτητη η υποστήριξη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των ενδιαφερομένων φορέων για να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την αναγκαία επέκταση και αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς ενέργειας, ιδίως όταν πρόκειται για τη διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης.

Η ENTSO-E και τα μέλη του έχουν δεσμευτεί να θέσουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στην υπηρεσία των υπευθύνων λήψης αποφάσεων με σκοπό την υλοποίηση της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ενώ πιστεύουν ότι οι παραπάνω προτάσεις θα συμβάλλουν στην κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και καινοτόμο ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.