ΕΕ: Ειδικοί στον τομέα των μπαταριών προσδιορίζουν τις προτεραιότητες έρευνας και καινοτομίας

ΕΕ: Ειδικοί στον τομέα των μπαταριών προσδιορίζουν τις προτεραιότητες έρευνας και καινοτομίας
Τρίτη, 07/07/2020 - 15:14

Η πλατφόρμα “Batteries Europe Technology & Innovation Platform” δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το όραμά της για τις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες έρευνας και καινοτομίας στον ευρωπαϊκό τομέα μπαταριών.

Το έγγραφο 200 σελίδων είναι το αποτέλεσμα συλλογής στοιχείων από εμπειρογνώμονες προερχόμενους από φορείς της βιομηχανίας αλλά και από την ερευνητική κοινότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σκοπός είναι η προετοιμασία της εκκολαπτόμενης Εταιρικής Σχέσης Μπαταριών στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Horizon Europe, καθώς επίσης και η διευκόλυνση των προτεραιοτήτων και των πρωτοβουλιών των κρατών μελών.

Τα θέματα προτεραιότητας τα οποία αναφέρονται στο έγγραφο κυμαίνονται από την αειφόρο επεξεργασία των πρώτων υλών των μπαταριών μέχρι τις προηγμένες μεθόδους διαλογής και ανακύκλωσης υλικών μπαταριών, προχωρώντας στις μπαταρίες επόμενης γενιάς για την ηλεκτροκίνηση και την αποθήκευση από προηγμένα υλικά. Επισημαίνονται επίσης οι τεχνικές κατασκευής και η ενσωμάτωση μπαταριών σε βασικές εφαρμογές.

Η καθοδήγηση των προσπαθειών έρευνας και καινοτομίας για τις μπαταρίες αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της πρωτοβουλίας European Battery Alliance για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας στον τομέα των μπαταριών.

Συγκεκριμένα, οι μπαταρίες αναμένεται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης αλλά και σε όλες τις μορφές αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη της φιλοδοξίας της ΕΕ για αποανθρακοποίηση μέχρι το 2050.

Το Batteries Europe εργάζεται επίσης για το μακροπρόθεσμο όραμα για έρευνα στον τομέα των μπαταριών και για καινοτόμες προτεραιότητες.

Πηγή: europa.eu