Ευρωπαϊκή ενεργειακή βιομηχανία: Προτεραιότητα στις ΑΠΕ που βασίζονται στο πράσινο υδρογόνο

Ευρωπαϊκή ενεργειακή βιομηχανία: Προτεραιότητα στις ΑΠΕ που βασίζονται στο πράσινο υδρογόνο
Τρίτη, 07/07/2020 - 14:36

Η πρωτοβουλία Choose Renewable Hydrogen έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν όψει της δημοσίευσης στρατηγικών ενσωμάτωσης του υδρογόνου στο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ αργότερα μέσα σε αυτή την εβδομάδα, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα και υποστήριξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που βασίζονται 100% στο υδρογόνο.

Στην πρωτοβουλία Choose Renewable Hydrogen περιλαμβάνονται επί του παρόντος 10 εταιρείες και οργανώσεις ΑΠΕ οι οποίες είναι οι Akuo Energy, BayWa RE, EDP, Enel, Iberdrola, MHI Vestas, SolarPower Europe, Orsted, Vestas και WindEurope.

Στην επιστολή τους προς την ΕΕ οι φορείς υπογραμμίζουν την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε πιο αποτελεσματικές, βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές οδούς για την πραγματοποίηση της αποανθρακοποίησης της οικονομίας.

Οι υπογράφοντες κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτούς τους τομείς, εκσυγχρονίζοντας την υποδομή ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης.

Σχετικά με το ζήτημα ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της SolarPower Europe, Aurelie Beauvais, δήλωσε: «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη οι πιο αποδοτικές και οικονομικές πηγές παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, με την ανάπτυξη και την εφαρμογή κορυφαίων τεχνολογιών και εφαρμογών στην ήπειρο.

«Τώρα, είναι σημαντικό να συμπληρώσουμε την αποδοτικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ανανεώσιμο υδρογόνο, το οποίο παρέχει το κομμάτι που λείπει για τη διευκόλυνση της πλήρους απαλλαγής της ενεργειακής κατανάλωσης της Ευρώπης από τον άνθρακα».

Συνέχισε λέγοντας ότι η «Στρατηγική Ολοκλήρωσης του Ενεργειακού Συστήματος» και η «Στρατηγική Καθαρού Υδρογόνου» αποτελεί την ευκαιρία για να ξεκλειδωθεί το καθαρό και ανανεώσιμο υδρογόνο το οποίο παράγεται εδώ στην Ευρώπη, προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

«Το ανανεώσιμο υδρογόνο όχι μόνο παρέχει βιώσιμη ενέργεια σε δύσκολους τομείς, αλλά ενισχύει περαιτέρω την τομεακή ολοκλήρωση και έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες θα είναι υψηλής ειδίκευσης, συμβάλλοντας έτσι στην επανεκβιομηχάνιση της Ευρώπης».

Ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε ότι η στρατηγική του υδρογόνου σηματοδοτεί την αφετηρία για την ταχεία ανάπτυξη μιας καινοτόμου ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρολυτών και αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την πλήρη ενεργειακή απαλλαγή της Ευρώπης από τον άνθρακα, κάνοντας παράλληλα περιττές άλλες ενεργειακές λύσεις με βάση τα ορυκτά καύσιμα. Συμπλήρωσε ότι ένα αξιόπιστο πρόγραμμα Πράσινης Συμφωνίας πρέπει να βασίζεται σε ανανεώσιμο υδρογόνο.

Πηγή: renews.biz