""Ξεπερνώντας την Πανδημία" στις 8 Ιουλίου το Αναπτυξιακό Forum της Α-Energy"

""Ξεπερνώντας την Πανδημία" στις 8 Ιουλίου το Αναπτυξιακό Forum της Α-Energy"
Δευτέρα, 06/07/2020 - 13:37

Μια πρωτοβουλία για πράσινη ενέργεια, επενδύσεις & επιχειρηματικότητα

Διακεκριμένοι ομιλητές, επιχειρηματική ενημέρωση και παρουσιάσεις σημαντικών επενδυτικών έργων στο συνέδριο

«ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ : RESET» είναι ο τίτλος του επίκαιρου συνεδρίου που πραγματοποιείται την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Ιουλίου στην OTEAcademy με τη συμμετοχή περίπου 35 διακεκριμένων ομιλητών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα δώσουν το στίγμα της επόμενης μέρας της επανεκκίνησης.

Επιχειρηματικότητα και τοπική ανάπτυξη μετά το lock down

Στόχος της εκδήλωσης, η οποία θα ανοίξει με χαιρετισμό του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και άλλων κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, από τα Υπουργεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των φορέων της Αυτοδιοίκησης, της επιχειρηματικότητας, της τεχνικής επιστημονικής κοινότητας και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι, να συμβάλλει με πρωτότυπη και απόλυτα χρηστική ενημέρωση σε επίκαιρα ερωτήματα που αφορούν τις άμεσες προοπτικές της οικονομίας/επιχειρηματικότητας και επενδύσεων μετά το “lock down”. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην περιφερειακή/τοπική ανάπτυξη, στην «πράσινη» ενέργεια, στο περιβάλλον, στο ΕΣΠΑ και στα οικονομικά μέσα ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη.

2

ΕΣΠΑ, «Πράσινη» Ενέργεια», Επενδύσεις, Τεχνολογικές Αλλάγες

Oι προϋποθέσεις, όχι απλώς για την ομαλή συνέχιση, αλλά και για την επιτάχυνση των δραστηριοτήτων στην «Πράσινη» Ενέργεια» (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας / Εξοικονόμηση /Ενεργειακή Αποδοτικότητα/ Οδοφωτισμός/ Ηλεκτροκίνηση), όπως επίσης οι σημαντικές ανακατατάξεις στις εργασιακές και καταναλωτικές συνήθειες ως αποτέλεσμα της «εσώκλειστης» Οικονομίας (Shut-down economy) θα απασχολήσουν τους διακεκριμένους προσκεκλημένους των θεματικών ενοτήτων. Ένα επίσης πρακτικό θέμα στο οποίο θα δοθεί έμφαση είναι τα νέα πρωτόκολλα υγιεινής που θα πρέπει εφεξής να τηρούν οι επιχειρήσεις, όπως επίσης τα μέσα ασφάλειας, οι ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές, η ανάγκη διαμόρφωσης νέου θεσμικού πλαισίου για την τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι αναδυόμενες ευκαιρίες στο πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης του επιχειρείν… με τον κορωνοϊό.

Θεματικές Ενότητες


Οι επιμέρους θεματικές ενότητες έχουν ως εξής:

Εισαγωγική Ενότητα - Χαιρετισμοί: Μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία

Πρώτη Ενότητα: «Πράσινες» επενδύσεις» - Απλοποίηση διαδικασιών - Περιβάλλον

Δεύτερη Ενότητα: Ηλεκτροκίνηση/ Εξοικονόμηση Ενέργειας/Οδοφωτισμός/Εργα

Τρίτη Ενότητα: e-ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ /Τεχνολογικές Αλλαγές /Τηλεργασία/ Υγεία / Ασφάλεια

Τα περιεχόμενα με μια ματιά

Για μια πληρέστερη εικόνα, κατά την εισαγωγική ενότητα θα αναπτυχθούν συνοπτικά οι λόγοι για τους οποίους η κρίση της πανδημίας μπορεί να μετατραπεί από τη χώρα μας σε ευκαιρία για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με ειδική αναφορά στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας και στα διατιθέμενα μέσα για την επιχειρηματική επανεκκίνηση και επενδύσεις. Ο ρόλος του τρέχοντος ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και της επόμενης προγραμματικής περιόδου (αρχίζει το 2021), το πρόγραμμα "Aντώνης Τρίτσης" , όπως επίσης η αξιοποίηση της επικείμενης ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 32δισ. ευρώ είναι επίσης θέματα που θα τεθούν με φόντο το υπό σκέψη και σχεδιασμό νέο μοντέλο ανάπτυξης. Η επιχειρηματικότητα, οι ιδιωτικές επενδύσεις, τα έργα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει παραγωγική αναδιάταξη & πρακτικές επισημάνσεις σχετικά με τη ρευστότητα, το επιχειρείν και την βιώσιμη απασχόληση για την επανεκκίνηση είναι επίσης θέματα που θα συζητηθούν. Κατά την εισαγωγική ενότητα θα παρέμβει, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης, ενώ θα συμμετάσχουν με επίκαιρες σκέψεις και παρουσιάσεις μεταξύ άλλων ,ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο κ. Γιάννης Μανιάτης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, τ. υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο κ. Γιώργος Στασινός πρόεδρος ΤΕΕ η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης, ο κ. Πάρις Μπίλλιας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζοντας τα τρέχοντα έργα με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Γιάννης Καπλανέλης, Γενικός Διευθυντής HEPA Greece (Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου Ουγγαρίας), εκπρόσωπος της «Ελληνικής Παραγωγής»-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη και άλλοι σημαντικοί φορείς. Στο πλαίσιο εξάλλου της ενότητας, θα υπάρξουν σύντομες τοποθετήσεις επενδυτών που θα αναφερθούν στις επιχειρηματικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες μετά τον κορωνοϊό, όπως ο κ. Tareq Al Jizawi , Διευθύνων Σύμβουλος Globiled κα.

«Πράσινες» επενδύσεις» - Απλοποίηση διαδικασιών - Περιβάλλον

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ενέργειας στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης και οι τρέχουσες εξελίξεις στον κατεξοχήν αυτό στρατηγικό τομέα, με έμφαση στην «πράσινη» ενέργεια, θα συζητηθούν στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ενέργειας στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης και οι τρέχουσες εξελίξεις στον κατεξοχήν αυτό στρατηγικό τομέα, με έμφαση στην «πράσινη» ενέργεια, θα συζητηθούν στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου. Η προοπτική της «Πράσινης» Συμφωνίας (Green Deal) της ΕΕ μετά τον κορωνοϊό και η εθνική προσήλωση στους στόχους της «καθαρής» ενέργειας με έμφαση στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα και τη δίκαιη μετάβαση, αποτελούν επίσης βασικό αντικείμενο της ενότητας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών της ΡΑΕ και στα νέα πληροφοριακά συστήματα της Αρχής ,στους επικείμενους διαγωνισμούς για εγκατάσταση νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών της ΡΑΕ στις 29 Ιουλίου, στα μεγάλα αλλά και μικρά έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στον τομέα των ΑΠΕ και στα όποια πρακτικά προβλήματα στη λειτουργία τους έχουν δημιουργηθεί. Ειδική αναφορά θα γίνει στις προοπτικές κάλυψης του εθνικού στόχου για το 2030, σε θέματα χωροθέτησης και κοινωνικής αποδοχής των ΑΠΕ, ενώ θα παρουσιαστούν και τα νέα μεγάλα έργα στον τομέα των ΑΠΕ. Στην πρώτη ενότητα θα συμμετάσχουν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με τον Δρ. Διονύση Παπαχρήστου, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΕMΠ, Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων ΡΑΕ, ο οποίος θα αναφερθεί στο υπάρχον επενδυτικό ενδιαφέρον και απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών των ΑΠΕ ως κρίσιμη παράμετρος για μεγάλη αύξηση διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας , όπως επίσης και στους επικείμενους ανά τεχνολογία διαγωνισμούς για εγκατάσταση νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών της ΡΑΕ στις 29 Ιουλίου, ο κ. Θανάσης Πετμεζάς, Διευθύνων Σύμβουλος, cosmoONE, ο οποίος θα παρουσιάσει τα νέα πληροφοριακά συστήματα υποβολής αιτημάτων παραγωγής ΑΠΕ της ΡΑΕ, ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής, Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ, ο κ. Σωτήρης Καπέλλος, Πρόεδρος ΣΕΦ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες η οποία θα παρουσιάσει τα σημαντικότερα έργα ΑΠΕ της περιόδου μεταξύ των οποίων και το mega φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, ο κ. Στέλιος Λουμάκης, πρόεδρος ΣΠΕΦ, και πολλοί ακόμα φορείς και επενδυτές του χώρου.

Ηλεκτροκίνηση: Σταθμοί φόρτισης, Δήμοι, άνοιγμα αγοράς

Δύο εξίσου επίκαιρα θέματα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενότητας: Δύο εξίσου επίκαιρα θέματα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενότητας: Η ηλεκτροκίνηση και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση: Η αναμενόμενη ραγδαία ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης τα επόμενα 2-3 χρόνια (τοποθέτηση πανελλαδικά, 1.000 σταθμών φόρτισης από τη ΔΕΗ για το άνοιγμα της αγοράς),η άμεση προοπτική ηλεκτροκίνητων αστικών μεταφορών στις ελληνικές πόλεις συμπληρωματικά προς τα δημόσια Μέσα Μεταφοράς, η προώθηση υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης στους χώρους των αεροδρομίων και σε δίκτυα Καταστημάτων σούπερ-μάρκετ είναι θέματα που θα συζητηθούν με την πρακτική τους διάσταση από τους άμεσα εμπλεκομένους. Αναφορά θα γίνει επίσης και στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης στα δημόσια μέσα μεταφοράς, στην ανάπτυξη δράσεων ηλεκτροκίνησης και «έξυπνων» πόλεων στους Δήμους αλλά και στο ενδιαφέρον από πλευράς των εμπόρων-εισαγωγέων αυτοκινήτου. Η προοπτική δημιουργίας και στην Ελλάδα μονάδων παραγωγής εξαρτημάτων για ηλεκτρικά οχήματα είναι θέμα που επίσης θα τεθεί. Στην δεύτερη ενότητα ( πάνελ ηλεκτροκίνησης) ο κ. Κυριάκος Κοφινάς, Γενικός Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης, Ομίλου ΔΕΗ Α.Ε θα αναπτύξει αναλυτικά το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ για την άμεση τοποθέτηση πανελλαδικά, 1.000 σταθμών φόρτισης και πώς αυτό θα υλοποιηθεί . Στις προοπτικές πώλησης ηλεκτρικών οχημάτων την προσεχή περίοδο και στο ρόλο των Εισαγωγέων- Εμπόρων Αυτοκινήτων στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης θα αναφερθεί ο κ. Μιχάλης Μπαξεβάνης, Α΄ Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εισαγωγέων-Εμπόρων Αυτοκινήτων- ΣΕΑΑ, στον ειδικό ρόλο των Δήμων στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στις δημόσιες συγκοινωνίες θα αναφερθεί η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΕΔΕ ενώ θα υπάρξουν παρουσιάσεις και παρεμβάσεις παρόχων υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) κα.

Εξάλλου, στο άνοιγμα της ενότητας , ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, Aναπληρωτής Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα θα αναφερθεί στα αποτελέσματα της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για την ηλεκτροκίνηση και την αδειοδότηση των υποδομών επαναφόρτισης

Εξοικονόμηση Ενέργειας και κατασκευαστικό restart

Σε ότι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας (ΕΞΕ), η σημασία της για το restart της οικονομίας και ειδικότερα για την ανάπτυξη του ευρύτερου κλάδου των κατασκευών, οιΣε ότι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας (ΕΞΕ), η σημασία της για το restart της οικονομίας και ειδικότερα για την ανάπτυξη του ευρύτερου κλάδου των κατασκευών, οιτρόποι και το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύσει τις επενδύσεις/ανακαινίσεις στον κτιριακό τομέα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι ενεργειακής απόδοσης στο γηρασμένο δυναμικό οικοδομών της χώρας (ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2018/844 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, Energy Performance Building Directive II), η δημιουργία εφικτών λύσεων στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, τα κίνητρα που θα συνοδεύσουν το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» και οι πόροι που θα διατεθούν είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν. Ένα ακόμα θέμα στο οποίο θα γίνει εκτεταμένη αναφορά είναι τα νέα έργα στον τομέα του υπαίθριου φωτισμού/οδοφωτισμού που εξελίσσονται αυτήν την περίοδο από Περιφέρειες και ΟΤΑ. Ειδικότερα: Στους νέους ευρωπαϊκούς στόχους για την Εξοικονόμηση Ενέργειας και την Κλιματική Αλλαγή και στα χρηματοδοτικά εργαλεία θα αναφερθεί ο κ. Βλάσης Οικονόμου, Institute for European Energy and Climate Policy (IEECP, για τη διάγνωση και ιεράρχηση ευκαιριών-αποτελέσματα ενεργειακών ελέγχων θα αναφερθεί ο κ. Σάββας Λουϊζίδης, Υπεύθυνος Ενέργειας, LDK Consultants, για την Ενεργειακή Αναβάθμιση και αξιοποίηση από τις Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών (Esco’s) του χρηματοδοτικού προγράμματος Electra θα μιλήσει ο κ. Άρης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, «ΖΕΒ ΑΕΕΥ», ενώ τις προοπτικές μεγάλων έργων ΕΞΕ στον οδοφωτισμό θα παρουσιάσει ο κ. Tareq Al Jizawi , Διευθύνων Σύμβουλος Globiled .

e- ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ /Τεχνολογικές Αλλαγές /Τηλεργασία /Υγεία /Πρωτόκολλα Ασφάλειας

Τα πρακτικά θέματα καθημερινής λειτουργίας και προστασίας από τον κορωνοϊό, που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις επιστρέφοντας σε πλήρη λειτουργία, αλλά και εφεξής μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για τη νόσο θα συζητηθούν διεξοδικά στην τρίτη ενότητα, όπως επίσης οι επιπτώσεις των τεχνολογικών αλλαγών που επιταχύνθηκαν με ραγδαίους ρυθμούς κατά την πανδημία. Η κατακόρυφη άνοδος του ηλεκτρονικού επιχειρείν, η τηλεκπαίδευση, το crash-test της τηλεργασίας και το υπό σχεδιασμό νέο θεσμικό πλαίσιο είναι ορισμένες από αυτές. Διεξοδική αναφορά θα γίνει επίσης σε νέα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας τα οποία προφανώς ήρθαν για να μείνουν. Ειδικότερα: Στα μέχρι σήμερα συμπεράσματα, στα επόμενα βήματα και στα σημεία προσοχής των επιχειρήσεων σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα μιλήσει η κα Ρένα Μπαρδάνη, Πρόεδρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφάλειας Εργασίας -ΕΛΙΝΥΑΕ, στην Τηλεκπαίδευση και Μετασχηματισμό θα αναφερθεί ο κ. Γιάννης Αργυράκος, Director OTEAcademy, τις προκλήσεις της πανδημίας και την Ασφάλεια της εργασίας, ως βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα παρουσιάσει ο κ. Γιώργος Λαμπρινός, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου GEP«, στη νέα προοπτική του e-Eπιχειρείν και στα διαθέσιμα καινοτόμα εργαλεία θα αναφερθεί εκπρόσωπος του HEPA Greece (Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου Ουγγαρίας). Θα υπάρξουν επίσης παρουσιάσεις σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας και χαιρετισμοί εκ μέρους των Υπουργείου Υγείας & ΕΟΔΥ.

Επισυνάπτονται η θεματολογία με το σχέδιο προγράμματος.Επισυνάπτονται η θεματολογία με το σχέδιο προγράμματος.Προσεχώς θα ανακοινωθεί και το τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου.

Θεματολογία

Πρόγραμμα