Ισπανία: Κλείνει 8 σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα

Ισπανία: Κλείνει 8 σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα
Τετάρτη, 01/07/2020 - 14:37

Την Τρίτη, η Ισπανία έκλεισε 8 από τους 15 σταθμούς ηλεκτρικής παραγωγής με καύση άνθρακα λόγω του ότι δεν αποτελούσαν κερδοφόρες επιχειρήσεις, αλλά και στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς αναφορικά με τις βιομηχανικές εκπομπές.

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται 18 μήνες μετά το κλείσιμο των τελευταίων ανθρακωρυχείων στην Ισπανία, όμως η χώρα έχει ακόμα να διανύσει αρκετό δρόμο για να υιοθετήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, οι ειδικοί είχαν ήδη επισημάνει ότι η λύση των ΑΠΕ είναι κατά πολύ φθηνότερη για τη χώρα σε σχέση με τη συνέχιση της λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ana Barreira, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Δικαίου και Περιβάλλοντος (IIDMA), δήλωσε ότι οι υπόλοιποι σταθμοί παραγωγής ενέργειας θα μπορούσαν να κλείσουν έως το 2025.

Σημειώνεται ότι η απόφαση ελήφθη από τις τέσσερις ισπανικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας τις οποίες κατέχουν η Naturgy, η Iberdrola, η Viesgo και η Endesa, επιβεβαιώνοντας όλες το κλείσιμο των σταθμών.

Οι συγκεκριμένοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας παρήγαγαν συλλογικά ισχύ 5,16 GW και το κλείσιμό τους θα μειώσει κατά το ήμισυ την παραγωγή ενέργειας της Ισπανίας με βάση τον άνθρακα, στα 4,7 gigawatts, σύμφωνα με τον συνασπισμό «Coal-Free Future».

Το 2019, ο άνθρακας αντιπροσώπευε μόνο το 5% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της Ισπανίας, σε σύγκριση με το 25% του 2007, σύμφωνα με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας Red Electrica.

Ωστόσο, η Ισπανία απέχει πολύ από την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της για τις πράσινες πηγές ενέργειας, με μόλις το 17,4% του συνόλου να προέρχεται από ΑΠΕ το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, ενώ η χώρα είχε δεσμευτεί να αυξήσει τον αριθμό αυτό στο 20% έως το 2020.

Η Ισπανία υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της πράσινης ενέργειας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά η ραγδαία ανάπτυξή της επιβραδύνθηκε από την οικονομική κρίση του 2008.

Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την πράσινη ενέργεια, δεδομένης της αποδοτικότητας των ΑΠΕ, με την ανάπτυξη τεράστιων ηλιακών πάρκων, ενώ παράλληλα η Ισπανία κατατάσσεται στην πέμπτη θέση στον κόσμο όσον αφορά τις εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας.

Πηγή: energy.economictimes.indiatimes.com