OPEC+: Πιθανή η μείωση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από τον Αύγουστο

OPEC+: Πιθανή η μείωση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από τον Αύγουστο
Τετάρτη, 01/07/2020 - 12:57

Ο OPEC και οι σύμμαχες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστοί ως OPEC+ πιθανόν να περιορίσουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου τις οποίες είχαν επιβάλει λόγω του πλεονάζοντος αποθέματος που προέκυψε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, η συγκεκριμένη «χαλάρωση» στους περιορισμούς της παραγωγής θα ξεκινήσει από τον Αύγουστο καθώς η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και οι τιμές του ανακάμπτουν από τα ιστορικά χαμηλά που σημειώθηκαν κατά τον Απρίλιο.

Αναφέρεται ότι ο OPEC+, συμφώνησε την μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, δηλαδή το 10% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Μάιο για να ενισχύσουν τις τιμές του πετρελαίου, καθώς η ζήτηση μειώθηκε λόγω της πανδημίας.

Οι περικοπές στην παραγωγή επρόκειτο να διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου όμως στη συνέχεια επεκτάθηκαν και τον Ιούλιο. Οι πηγές του OPEC ανέφεραν ότι δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα συζητήσεις σχετικά με την επέκταση των περικοπών και τον Αύγουστο, επομένως είναι πιθανόν να περιοριστούν οι περικοπές της παραγωγής στα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι τον Δεκέμβριο.

Μάλιστα οι ίδιες οι πηγές που μίλησαν στο Reuters, ανέφεραν ότι μια περαιτέρω επέκταση των περικοπών είναι απίθανη, εκτός εάν συντελεστεί περαιτέρω μείωση στη ζήτηση του πετρελαίου.

Οι σχετικοί υπουργοί του OPEC + πρόκειται να συναντηθούν στα μέσα Ιουλίου συγκροτώντας μια επιτροπή, γνωστή ως Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC), για να προτείνει το επόμενο στάδιο περικοπών.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει φτάνοντας πάνω από 41 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με το ιστορικό χαμηλό 21 ετών που σημειώθηκε τον Απρίλιο στα 16 δολάρια το βαρέλι. Σε αυτή την ανάκαμψη συντέλεσαν οι περικοπές που επιβλήθηκαν από τον OPEC + καθώς και της ανάκαμψης της ζήτησης ύστερα από τη σταδιακή άρση του lockdown.

Το Reuters αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία, ο κύριος ηγέτης του OPEC και η Ρωσία, θα πρέπει να προβούν σε μια εξισορροπητική πράξη για να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του προϋπολογισμού, ενώ παράλληλα δεν θα πρέπει να φτάσουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα για να αποφευχθεί η αύξηση της παραγωγής σχιστόλιθου των ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters